22 Ocak 2014

Sebzelerin Zürafası Pırasa

YAZI: BERAT ÇOKAL

Pek çok kişiyi aşk-nefret çelişkisinde bırakan kış sebzeleri serisine devam ediyoruz. Bu defaki konuğumuz uzun boyuyla sebzelerin zürafası diye adlandırdığım pırasa. Amacımız soğan ve sarımsağın da dahil olduğu “Allium” türünden bu çok sağlıklı sebzeyi sevmeyenlere de yedirebilmek.  İçerdiği flavonoid kaempferol ile damarlardaki yıpranmalara, B vitamini folate ile kardiyovasküler hastalıklara ve polyphenol antioksidanlar ile de vücuttaki yaşlanma etkilerine karşı savaştığı bilinen bu sebzeyi en taze zamanı olan kış aylarında diyetimize eklemek hakikaten faydamıza olacaktır.  Şampuanların koparak dökülmelere karşı etkisine, kremlerin kırışıklıkları azalttığına inanıyorsak pırasanın da ömrümüzü uzattığına inanmalıyız. 

 

 

Ama bütün bu bilimsel faydaları saysanız dahi pırasaya burun kıvıracak kişi de çok. Bizim derdimiz herkesin aşina olduğu zeytinyağlı pırasa veya pırasalı böreğin ötesine geçebilecek tarifler vererek bu sebzeyi herkes için daha çekici hale getirmek. 

 

Tariflerden ilki Karadeniz’in pırasalı mısır ekmeğinden devşirilmiş Pırasa Tabanlı Pizza, diğeri ise bir Fransız mutfağı klasiği Vichyssoise çorbası. Her ikisini de hazırlaması çok kolay, tüketmesi çok keyifli. 

 

Pırasa Tabanlı Pizza

Malzemeler

3 adet pırasa

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

1 bardak + 1 çorba kaşığı mısır unu 

1 tatlı kaşığı kuş üzümü

150 gr yumuşak peynir (çeçil, taze kaşar, dil vb)

100 gr sert keskin peynir (gravyer, parmesan vb.)

Acı kırmızı biber

Tuz, karabiber

 

İşe ilk olarak pırasalarımızı yıkayıp olabildiğince ince doğramakla başlıyoruz. Kestiğimiz pırasaları 5 dakika kadar dinlendiriyor o esnada fırınımızı 180 dereceye ısıtıp yayvan bir fırın tepsisini güzelce yağlıyoruz. 

 

Geniş, kalın tabanlı bir tavada 3 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırıyoruz. İçine ince doğradığımız pırasaları ekleyip terleyene kadar 3-5 dakika kavuruyoruz. Terledikten sonra tuz, karabiber ve kuşüzümlerini ekliyor kahverengileştirmemeye dikkat ederek 3-5 dakika daha suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Amacımız pırasaları tamamen pişirmek değil iyice öldürmek ve saldığı suyu çektirmek. Pırasalar öldükten sonra bir kaşık tereyağını ardından mısır ununu ekliyor bir kaç dakika daha dibini tutturmamaya dikkat ederek kavuruyoruz. Ocağımızı kapatıyor ve pırasa karışımını biraz soğuması için bir kenara alıyoruz. Bu esnada sert ve yumuşak peynirleri ayrı ayrı kaplara rendeleyebilirsiniz. 

 

Son adımda kavurduğunuz pırasa-mısır unu karışımını yayvan bir tepsiye  spatula yardımıyla yayıyor ve iyice bastırıyoruz. Karışımın kalınlığı yarım santim civarında olmalı. Üzerine ilk önce bir kaşık mısır ununu serpiyor sonra sert peynirimizi yayıyor ardından yumuşak peynirleri koyuyoruz. En tepeye de acı biber dilimlerini ekleyebiliriz. 180 derecelik fırında 15-20 dakika kenarları kızarana kadar pişirmeniz kafi. Karelere bölüp servis edebilirsiniz. 

 

Vichysoisse Çorbası 

İçindekiler

4 pırasanın beyaz kısımları

1 orta boy soğan

2 adet orta boy patates

3-4 bardak tavuk suyu (veya sebze suyu)

2 çorba kaşığı tereyağı

1 kutu krema

Tuz, beyaz biber

 

Yıkanmış pırasaları ince ince doğruyor beklemeye alıyoruz. Döküm tencerede erittiğimiz tereyağında ince doğranmış soğanları 4 dakika kadar kavuruyor, ardından pırasaları ekleyip 4 dakika daha kavuruyoruz. Son olarak ince ince dilimlediğimiz patatesleri de katıp 1 dakika daha kavuruyor ve üzerini örtecek kadar tavuk suyunu ekliyoruz. Tuz ve beyaz biberi de ekleyip (çorbamız beyaz olacağından karabiber eklemiyoruz) kapağı aralık bir şekilde 35-40 dakika kaynamaya bırakıyoruz. Patatesler iyice yumuşağında çorbamız pişmiş demektir. Doğrudan tencereye el blender’ını daldırıp çorbayı püre haline getiriyoruz. Katı parça kalmadığından emin olmak için çorbayı süzmek faydalı olur. Süzdükten sonra ılıyan çorbaya 1 kutu kremayı katıp iyice karıştırıyoruz. 

Fransız mutfağının klasiği vichyssiose normalde soğuk, oda sıcaklığının bir kaç derece altında servis ediliyor. Ancak siz rahatlıkla sıcak olarak da servis edebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken kremayı ekledikten sonra çorbayı ısıtırken tekrar kaynatmamak. Bon Appétit

İlgili Başlıklar