09 Haziran 2014

Porçini mantarlı risotto

YAZI: SEBASTİANO SPRİVERİ

Malzemeler: 4 kişi için 

Risotto

320 gr. carnaroli pirinci

40 gr.  ayıklanmış taze soğan

1 adet defne yaprağı

3 lt. sebze suyu 

0,250 lt  beyaz şarap

Tuz biber

 

Risottoyu karıştırırken

80 gr. tereyağı

40 gr. rendelenmiş parmesan peyniri 

40 gr. sızma zeytin yağı 

Tuz biber

 

Pişmiş porcini mantarı

80 gr. porcini mantarı

20 gr. doğranmış arpacık soğanı

1 adet  kekik yaprağı

1 adet mercanköşk

5 kaşık sızma zeytinyağı 

Tuz biber

 

Sunum

4 kaşık balzamik sosu  

8 adet parmesan peyniri dilimi

Hazırlanışı

Tüm mantarları ıslak bir havlu mendil kullanarak temizleyin. 

 

Pişmiş mantarlar: Mantarları doğrayın. Bir tavada zeytin yağı ile  arpacık soğanını pişirin, taze otları ekleyin ve bir süre soteleyin. Tuz biber ile tatlandırın.  

Mantarları ekleyin, sosu kremamsı olana kadar pişmesini bekleyin. Risottoya eklemek üzere kenara alın. 

 

Risotto: Sebze suyunu kaynatın. Geniş ve kenar yüksekliği fazla olmayan bir tavayı ısıtın.  Pirinci ekleyin ve yağ eklemeden bir süre kavurun. Defne yaprağını ve beyaz şarabı ekleyin. Şarabın buharlaşmasını beklerken yavaş yavaş sebze suyunu eklemeye başlayın. Eklediğiniz sebze suyunun pirincin iki parmak üzerinde kalmasına dikkat edin. Sürekli karıştırın. Mantarları ekleyin ve yaklaşık 18 dk pişmesini bekleyin. Tencereyi ocaktan alın, bir süre dinlendirin. 

 

Sunum: Risottoya küp küp kestiğiniz soğuk tereyağları ekleyin. Devamında parmesan peyniri rendesini ekleyin ve sürekli karıştırın. Sızma zeytinyağı ile sonlandırın. Az miktarda sebze suyu ekleyin ve damak tadınıza göre tuz ve biber ile tatlandırın. Risottoyu düz bir tabakta servis edin. Taze baharatlar ile süsleyin, balzamik sosu ve parmesan peyniri rendesi ile sonlandırıp servis edin. 

İlgili Başlıklar