17 Mayıs 2013

Paris’te İzakaya

YAZI: MURAT ARTUKMAÇ

Paris’te akşam nerede yiyeceğimizi düşünürken, elime gecen bir dergide Izakaya İsse isimli restoran anlatılıyordu. İzakaya İsse’nin bir Japon Bistrosu veya Sake Bistro olduğu yazıyordu ve değerlendirme puanları oldukça iyiydi. Merak ettim, hemen araştırdım neydi bu Japon Bistrosu?



İzakaya: Kelime anlamı olarak Japonca’da, “İ” kalmak, “sakaya” ise sake satılan mağaza anlamına geliyor. Birleştirdiğinizde içinde oturulabilen sake mağazası anlamına geliyor. İzakaya Japon kültüründe bir yemek stili. Geleneksel olarak alçak masalarda veya tatami (bir tür zemin malzemesi) minderlerde yere oturulur. Önce masadaki herkese oshibori (nemli havlu) verilir ve ufak bir atıştırmalık masaya gelir. Bu atıştırmalık restorana giriş ücreti olarak hesaba eklenir. Menü duvarda veya masada duran bir kâğıtta yazar. Menü her gün değişir. Tüm tabaklar ufak porsiyonlar halinde ortaya gelir, tıpkı mezeler veya tapas gibi. Izakayalarda servis edilen en popüler yemekler; Yakitori, Kushiyaki, Sashimi, Karaage, Tsukemono. Favori içecek ise tabi ki Sake ve biradır. Ama genellikle sipariş verme sürecinde bira, yemeklerle beraber Sake içilir.

İzakaya Japonlar’ın iş çıkışında içki içmek için tercih ettikleri bir yerken, şu sıralar Avrupa ve Amerika’da çok tercih edilen bir stil haline geldi. Japonya’da ise bu aralar İzakaya daha çok yalnız kadınların ve öğrencilerin tercihi.

Ve tabi ki bu kadar araştırma sonunda iyice meraklandım ve İzakaya İsse’ye gittik. Paris’te İzakaya Isse’nin bulunduğu çevrede birçok Japon restoranı var, fakat İzakaya stili için çok az seçenek bulunuyor. Avrupa’ya göre yorumlanmış bir tarzı olan Izakaya Isse bana göre bu bölgenin en iyisi. Buraya gittiğinizde dana teriyaki, tempuralar ve barbunya dondurmasını mutlaka deneyin. 250 çeşit sake arasından seçim yapmak sizin için çok zor olacak.

Izakaya Issé: 45 rue de Richelieu
75001 Paris - Tél : +33 (0) 1 4296 2660

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , RESTORAN , TARİF , ŞEF , MURAT ARTUKMAÇ , İZAKAYA , MAMA SHELTER