27 Şubat 2012

Nerede kalmıştık?

YAZI: ZEYNEP BALKANOĞLU

Fontelunga'dan ayrıldık ve Villa Sassolini'ye zeytin ağaçlarından mis kokulu lavantalara doğru yol aldık. Annemle lavantalar arasında harika bir sabah kahvaltısı yaparken taze peynirlerler kekik ve biberiyeler o kadar leziz ve göz alıcıydı ki, elbette kıskanıp döner dönmez peynir denemelerine başladım.!..!

İşte size evde kolaylıkla yapacağınız taze peynir tarifi.

 

Ev yapımı ricotta için gerekli malzemeler

3,75 lt. taze süt

Yarım kap krema (Opsiyonel)

1/3 kap beyaz şarap sirkesi

1 yemek kaşığı iyotsuz kristal deniz tuzu

Taze inek sütünü bir tencereye koyun. İçine sirke ve tuzu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika ısısı 85 dereceye ulaşana kadar pişirin. Bir süre sonra sütün pıhtılaşıp ayrıştığını ve suyun sarımtırak bir renk aldığını göreceksiniz. Bu hazır olduğu anlamına geliyor.

İyice temizlenmiş ütü bezini plastik bir süzgece koyun ve sütü süzün.

Su olan bölümü telden geçirdiğinizde peynir kısmı bezin üzerinde kalacaktır.

Bir kaşık daha deniz tuzunu içine karıştırıp tamamen süzün.

İstediğimiz kalıbın içine yerleştirip streçleyerek dolaba koyun.

Ertesi gün kahvaltıda ya da bir kadeh şarap eşliğinde üzerine zeytinyağı ve taze kekik ile servis etmeye hazır.

Sassolini'den sonra Alain Ducasse'ın oteli L'andana'ya geçtik. Çok şık ve bir o kadar da keyifli bir oteldi. Sanırım bütün oteller içinde yemekleri en güzel olanıydı. Odaya yerleştikten sonra birer bellini içmek için aşağı indik.

Bize bellini, yani şampanya ve taze şeftali püresi ve yanında bir zeytin ikram ettiler. Hayatımda gördüğüm en lezzetli ve yeşil zeytindi…
 

- Zeynep Balkanoğlu (Mia Mensa)

 

 

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , TAZE PEYNİR , RİCOTTA