07 Ocak 2013

Hem bedeninizi hem de ruhunuzu doyurmak için

YAZI: GİAN CARLO TALERİCO

Tanışma faslının ertesinde, ilk olarak 'ekmek' demem tabii ki tesadüf değil. Azıcık bir malzeme ile herkesin severek yediği bir lezzetin sihrini size de bulaştırmak istedim. Bir de tabii, ben de, ekmek kadar iyi bir reçetenin henüz keşfedilmediğine inananlardanım.

Ben ekmek yapmayı büyükannemden öğrendim. Kendisi artık yorulduğundan hamur yoğurma işini sürekli bana verirdi. "Ekmek yapmak en faydalı spor" derdi. "Hem kaslara, hem kalbe hem de ruha iyi gelir." Eh, o zaman, neyi bekleyelim, değil mi?

Yeri gelmişken, lütfen zayıf kalmak uğruna ekmek ile ilişiğinizi kesmeyin. Ekmeğin içindeki tuz ve minerallere ihtiyacımız var!
 

Hem keyifli hem de kolay
 

Gelelim yapılışına... Basit aslında. İhtiyacınız olan sadece un, su ve maya. En basit ekmek için gereken bu malzemeler hiç değişmez.  Hadi, bugün birlikte 'filoncini', yani baget ya da baton ekmek olarak bilinen ekmeklerden yapalım.

İtalya'da baget ekmek yapımı iki aşamada gerçekleşir. Önce 'biga' dediğimiz mayalı hamuru hazırlayacağız. Bunun için gerekli malzemeler şöyle:

Üç adet baget ekmek için önce, 2.5 gr. yaş maya; 175 gr. su (oda sıcaklığında); 175 gr. una ihtiyacımız olacak.

İkinci aşama için ihtiyacımız olacak malzemeler ise: 650 gr. un; 350 gr. su; 10 gr. maya; 15 gr. tuz.

'Biga' için gerekli malzemeleri ister makine yardımıyla, ister elle karıştırarak yoğurun. Hamurunuz hazır olduğunda strech filme sarıp, 24 saat buzdolabında bekletin.

24 saat sonra, 2'nci aşama için verilen malzemeleri 'biga'ya yine ister makine yardımıyla, isterseniz elle karıştırın. Malzemeleri koyarken tuzu en sona bırakın. Oluşan hamuru bir kaba alarak üzerini strech film ile kapatın. Hamuru 30 dk. kadar bekletin.
 

Yarım saat beklettiğiniz hamuru üç eşit parçaya ayırın. Teker teker aldığınız hamuru baget haline getirirken kenarlardan içeri hava alacak şekilde yoğurmaya çalışın. Baget şeklini verdiğiniz ekmekler birbirine değmeyecek şekilde tepsiye yerleştirin. Tepelerine, bir fırça yardımıyla, birer kaşık zeytinyağ ve birer kaşık su sürün.
 






Üzerini ıslak bez veya kağıt havlu ile kapattığınız hamur halindeki ekmeklerinizi 1.5 saat daha oda sıcaklığında bekletin.

1.5 saat sonra 225 derecedeki fırınınızda 15-20 dakika kadar pişirin. Bu süre zarfında ekmekleriniz pembeleşmeli, yalnız çok kahverengi olmamasına da dikkat edin.

Fırınınızın buhar uygulaması yok ise pişirme süresince yanmayacak bir kapta su da koyabilirsiniz.

Afiyet olsun! Buon Appetito!

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , FIRIN , ŞEF , LEZZETLİ , EKMEK