12 Mart 2012

Haftaya sıcak bir başlangıç

YAZI: ELİF YALIN

Bir türlü havaların ısınamaması sadece çorbanın hükümranlığını uzatması açısından güzel. Haftaya sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için:

 

Hindili kök sebze çorbası

* Hindi etlerini istediğiniz şekilde ufak tanelere bölerek tavada çok az zeytinyağında soteleyin. Pişmemesine dikkat edin. Sadece bir dakika kadar sotelemek yeterli olacaktır.

* Başka bir tencerede zeytinyağında ince ince doğranmış sarmısak ve küçük parçalar halinde kesmiş olduğunuz havuç, şalgam, patates, kereviz sapı, arpacık soğan ve yer elmasını beraberce soteleyin.

* Bu karışıma bir tatlı kaşığı köri, bir tatlı kaşığı zencefil, tuz, taze karabiber ve daha önceden sotelemiş olduğunuz hindiyi ekleyip beraberce çevirin.

* Daha sonra tercihen tavuk veya hindi suyunu karışıma ekleyin ve kısık ateşte pişmeye bırakın. 5-6 dakika sonra çorbanız hazır.

 

Sebzeler ve kullanılacak tavuk/hindi suyu için herhangi bir ölçü vermedim. Bu tamamen sizin tercih ve beğeninize kalmış bir şey olsun istedim. Yoğun bir çorba elde etmek istiyorsanız sebzeleri bol tutup tavuk suyunu ona göre ekleyebilirsiniz veya tam tersi.

Çorbanızı servis ederken bir kaşık süzme yoğurt ve incecik doğranmış frenk soğanı da ekleyebilirsiniz.

 

Tatlı kırmızı biber çorbası

* 6-7 tane kırmızı tatlı biberi közleyerek kabuklarını soyun.

Soğan sarmısak püresinin hazırlanışı

* Dörde böldüğünüz soğan ve 1-2 diş sarımsağı tereyağı ve zeytinyağıyla soteleyin. Rondodan geçirerek püre haline getirin.

* Daha önceden hazırladığınız soğan ve sarmısak püresini deniz tuzu ve taze karabiberle beraber kırmızı biberleri zeytinyağında soteleyin. Bu karışıma süt ve tercihe göre sebze suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin.

* Kıvam almaya başladıktan sonra ince bir kevgir ile süzün.

* Bir tatlı kaşığı sotelenmiş çam fıstığı ve çırpılmış krema ekleyerek servis edebilirsiniz.

 

Kremalı yaban mantarları çorbası

* Dört yemek kaşığı tereyağı, bir adet rende havuç, kereviz sapları, iki yemek kaşığı soğan sarmısak püresi ve mantarları beraberce soteliyoruz. Kulanabileceğiniz mantar çeşitleri morel, kayın ve porcini olabilir.

* 1/2 kap un, 3 kap tavuk suyu, bir buçuk kap süt veya kremayı beraberce başka bir kapta birleştirin ve daha sonra mantarlı karışıma ekleyin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Tuz, taze karabiber, maydanoz veya kekikle tatlandırarak servis edebilirsiniz.

 

İyi bir hafta dileğimle, afiyet olsun.

 

- Elif Yalın (Mangerie ve Delicatessen)

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , ÇORBA , HİNDİ , TARİF , ŞEF