13 Şubat 2012

Gnocchi alla castagna

YAZI: ZEYNEP BALKANOĞLU

 

Bugün İtalyan mutfağından gnocchi var.!..! 8 porsiyon için gereken malzemeler:

4 adet büyük patates

2 adet yumurta

2 tatlı kaşığı tuz

1 kase un

 

Patatesleri fırında pişirin. Piştikten sonra püre haline getirin ve içine un, tuz ve yumurtayı ilave edin. Bütün malzemeler birbirine iyice karışana kadar yoğurun.

Hamur halin gelen karışımı parmak büyüklüğünde şeritler halinde avuç içinizle ezmeden yuvarlayın ve spatula ya da bıçakla istediğiniz büyüklükte kesin.

Yukarıdaki ölçüler fazla gelirse ya yarıya düşürün veya istediğiniz miktarda haşlayın gerisini bir tepside unlu şekilde dondurun. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerinde buzlukta saklayabilirsiniz.

İyi bir gnocchi yaptıysanız, gerisi kolay. İsterseniz evde artmış peynirlerinizi kremayla karıştırıp peynirli, isterseniz mantarlı yapın. Ben sonbahar menüsüne kestane, adaçayı ve çam fıstıklı koydum. Oldukça lezzetli oldu. :)

Önce kestaneleri fırında pişirin. Yaklaşık 15 dakika sürer. Ne kadar çok kızartırsanız o kadar kıtır olacaktır -ki bu gnocchi gibi yumuşak yapısı olan malzemeler için damakta daha çekici bir algı yaratır.

Kestaneleri fırından çıkartmaya yakın 10 adet çam fıstığını da yarım dakika kadar fırında bırakın.

Fındık, fıstık ve yoğun bir tada sahip baharatlar fırın veya tavada bir miktar ısı görünce lezzetleri daha yoğunlaşır.

İki yaprak adaçayını ince ince doğrayın. Buna chiffonade deniyor. Bir tavada kestane, çamfıstık, doğranmış adaçayı ve kremayı kaynatın.

Bir miktar rende parmesan tuz ve karabiber ilave edin. Haşlanmış gnocchileri de karıştırdıktan sonra hemen tavadan alın ve fırın kabına koyun.

Üzerine toz parmesan serpin ve fırınınızın en yüksek derecesinde üzerini kızartın.

Servise hazır!
 

- Zeynep Balkanoğlu (Mia Mensa)

 

 

 

 

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , GNOCCHİ