19 Aralık 2011

Geldik ikinci yazıya

YAZI: ESEN HÜNAL BLAKE

Size her yazıda yeme-içmeyle ilgili değişik konulardan bahsedeceğimizi söylemiştim. Geçen haftaki iş yemeği yazısından sonra bu yazımda da çok sevdiğim şeflerden biri olan dünya tatlısı Nigella Lawson'ın bir tarifini kendi damak zevkime uyarlamamı ve dün akşam afiyetle nasıl yediğimi anlatmak istedim.!..! Yazacağım tarif, herkesin evinde kolaylıkla yapabileceği çok lezzetli ve değişik bir yemek.

 

Yemeğin başrol oyuncusu fıstık ezmesi. Hiç şaşırmayın, çünkü fıstık ezmesinin çoğumuzun mutfağında çok fazla yer almadığının farkındayım. Yine aynı şekilde fıstık ezmesinin ya sevilecek ya da nefret edilecek bir şey olduğunun da... Aynı şekilde bu tarifte ya seveceğiniz ya da nefret edeceğiniz bir yemek olacak demeyeceğim, çünkü çok iyi biliyorum ki fıstık ezmesi seven sevmeyen herkes bu yemeğe bayılacak.

 

 

Fıstık ezmesi başrol oyuncusu dediysem de, yan rollerdeki malzemeler olmazsa bu yemeğin çok da bir özelliği olmaz. Yazı Vogue.com'a yazılınca, yemeklerde de modada olduğu gibi değişikliklere yer vermek gerektiğine inanıyorum. Asya tatlarıyla klasik bir Amerikan lezzeti olan fıstık ezmesini birleştiriyor ve ortaya değişik bir tat koyuyorum. O yüzden sizleri de daha fazla bekletmek istemiyor ve tarife geçiyorum:

 

 

 

 

 

 

Fıstık Ezmeli Soslu Noodle Salatası
 
Salata olması sizi kandırmasın. İçinde fıstık ezmesi olunca kalori hesabı yapmamanızı tavsiye ediyorum. İyi tarafından bakmak isterseniz, besin değeri çok yüksek ve sağlıklı bir yemek.
 
Sos için;
2 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşık zeytinyağı
2 yemek kaşığı soya sos
3 yemek kaşığı Sweet-Chili sos
250 gr. fıstık ezmesi
3 adet lime suyu
1 tutam sarımsak tozu
 
Salata için;
1 paket Noodle (yumurtalı erişte-egg noodle)
3-4 adet taze soğan (ince doğranmış)
1 adet kırmızı biber (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı susam (opsiyonel)
1 paket brokoli (haşlanmış)
1 büyük havuç (ince doğranmış ve haşlanmış)
(NOT: Havuç ve brokoli için mikrodalgada buharda pişen karışık sebzede kullanabilirsiniz. Bu size vakit kazandıracaktır)
 
Yapımı;
* Sos malzemelerinizi bir kapta iyice karıştırın. Eğer sos hala çok koyu bir kıvamdaysa içine biraz daha lime suyu ekleyebilirsiniz.
* Noodle'larınızı kaynar tuzlu suda haşlayın. Hamurlaşana kadar pişirmeyin, hafif dişe gelir kıvamda pişirmeniz yeterli olacaktır.
* Noodlelar piştikten sonra süzün ve soğuk sudan geçirin.
* Sos, sebzeler ve noodle üçlüsünü soğuk veya hafif ılıkken karıştırmanızı tavsiye ederim yoksa sıcak noodle bütün sosu içine çekecektir ve hamurlaşacaktır.

Bu yemek yapılır yapılmaz yenmesi gereken ya da en fazla bi kaç saat bekletilecek bir yemek. Çünkü buzdolabına koyduğunuz anda sos donacaktır ve yemek bütün özelliğini kaybedecektir.
Nutella mantığıyla düşünmenizi öneriyorum... Buzdolabından çıkan Nutella'yı mı yemek istersiniz, yoksa oda sıcaklığında olanı mı? İşte bütün mesele bu...

Hepinize afiyet olsun, bir dahaki yazıda görüşmek üzere!

 

 

- Esen Blake Hünal (La Brise)

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , FISTIK EZMESİ , SALATA