10 Mart 2012

Dali'den ilham alan iki tarif daha

YAZI: ELİF YALIN

Gala with Two Lamb Chops Balanced on Her Shoulder, 1933 (@Fundacion Gala-Salvador-Dali)

 

“Karımı da seviyorum, pirzolayı da. Neden her ikisini de aynı resimde kullanmayayım?” demiş Dali bir gazeteciye cevaben. Bu resimden tam sekiz sene sonra kendisini de kızarmış bir domuz pastırması dilimiyle resmetmiş.!..!

 

 

Çok beğendiğim bir kuzu pirzola marinesi

1 limonun kabuklarını rendeleyin.

1 adet incecik doğranmış sarmısak, yarım çay kaşığı deniz tuzu, 1.5 çay kaşığı ince doğranmış biberiyeyi bir yemek kaşığı zeytinyağ ile karıştırarak bir pesto haline getirin ve pirzolalarınızı bir güzel bu pesto ile yoğurun.

Birkaç saat kadar buzdolabında bekletin.

Fırın veya ızgarada pişirerek servis edin.

 

Kuzunun yanında farklı bir şey denemek isteyenlere:

Şam fıstığı ve yeşil zeytin tapenade

1 su bardağı Şam fıstığı (hafifçe fırınlayarak kabuklarından ayırın)

1 su bardağı çekirdekleri alınmış ve biraz suda bekletilerek süzülmüş yeşil zeytin

1 yemek kaşığı kapari çiçeği

2 adet sarmısak

1 adet acı kırmızı biber.

* Tüm malzemeleri rondodan geçirin, pestonuz hazır.

* Pirzolaları servis etmeden önce üzerlerine pestoyu ekleyerek sunabilirsiniz.

 

Dalinin kızarmış domuz pastırmalı portresi, 1941 (@Fundacion Gala-Salvador-Dali)

 

Domuz pirzolasına sarılı tavuk göğsü:

* Tavuk göğüslerini 2 yemek kaşığı krem peynir, incecik doğranmış frenk soğanı, incecik doğranmış sarmısak ve tane karabiberle yoğurun.

* Her tavuk göğsünü iyice kapanacak şekilde, yaklaşık 2 dilim domuz pastırmasıyla sarın

* 180 derecede ısınmış fırında, 15 / 20 dakika kadar kurutmamaya dikkat ederek, pişirin.

* Tavuğa veya peynir marinesine tuz eklemeyin! Domuz pastırmasının tuzu yeterli olacaktır.

 

Afiyet olsun.

 

- Elif Yalın (Mangerie ve Delicatessen)

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , ET , SALVADOR DALİ , KUZU PİRZOLA