29 Şubat 2012

Bu akşam evde yemek var

YAZI: ZEYNEP BALKANOĞLU

Sabahtan sofrayı hazırlayın.

Kural 1! Bu işi akşama bırakırsanız iki ayağınız bir pabuca girer. İşe gitmeden halledin derim.

Misafir davet ettiğiniz zaman herkesin seveceği ortak bir nokta bulmak zordur. Kimisi kuzu sevmez kimisi balık… Dolayısıyla herkesin seveceği bir şey bulmak gerekir.

Eğer fondü setiniz henüz yoksa, bir tane edinmenizi tavsiye ederim. Siz de benim gibi uzun saatler çalışıyorsanız ve akşam yemek yapmaya zamanınız yoksa, fondü en kurtarıcı çözüm.

Peynir fondü yaparken ihtiyacınız olan emmental ve İsviçre gruyère peyniri, nişasta, sarımsak ve beyaz şarap.

 

Hazırlanışı:

Peynirleri 100 gr.'dan kişi başı 200 gr. olarak hesaplayın.

Küp küp dopranmış peynirleri bir çay kaşığı nişastayla karıştırın.

Fondü tenceresine peyniri, bir diş sarımsağı ve bir bardak beyaz şarabı ilave edin ve karıştırarak eritin. Eğer bu bile yorucu geliyorsa çok lezzetli hazır fondü karışımlarını markette bulabilirsiniz. :)

Bir baget ekmeğini küp doğrayın. Alternatif olarak haşlanmış brokoli ve karnabahar da kullanabilirsiniz. Ben fondüyü yemeğe geçmeden önce fümelenmiş dana eti, kırmızı üzüm ve taze focaccia ekmeğiyle servis ediyorum. Siz de deneyin.

 

Kurtarıcı dana bonfile

Kişi başı 200 gr.'lık dana bonfile, taze kekik ve sarımsak alın.

Evde açık kalmış bir miktar kırmızı şarabınız varsa, bir kabın içine bir demet taze kekik, üç kaşık şarap, bir kaşık soya sos, çekilmiş karabiber ve bonfileleri koyun.

Üzerini kaplayıncaya kadar zeytinyağını da ilave edin ve kabın üzerini kapatıp dolapta marine olması için bırakın.

Başka bir kapta ince doğranmış patatesleri süt, zeytinyağı, beyaz soğan, biberiye ve sarımsak ile karıştırıp onları da dolapta bırakın. (Bunu dilerseniz a la minute yapabilirsiniz)

Patatesleri dolaptan çıkarıp bir fırın tepsisine dizin. Üzerine tuz ilave edin ve aliminyum folyoyla kapatın.

200 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Patatesle yumuşadıktan sonra üzerini açın ve kızarması için fırını 250 dereceye yükseltip 5 dakika daha pişirin.

Patatesler çıkmadan 7-8 dakika önce marine ettiğiniz bonfileyi tuzlayın ve kızgın bir tavada iki yüzü de kahverengi oluncaya kadar pişirin. Bu her bir tarafı için yaklaşık 2 dakikadır.

Eğer az pişmiş istiyorsanız, tavaya bir parça tereyağı bir diş sarımsak ve taze kekik atın. Altını kapatıp tereyağını kaşıkla bonfilenin üzerine 3-4 kez dökün.

Orta veya iyi pişmiş istiyorsanız, tereyeğını üzerine koyun, taze kekik ve sarımsak ile birlikte bir fırın kabında, fırına verin 3-5 dakika istediğiniz pişme derecesine gelene kadar pişirin. Patateslerinizin üzerine evde varsa 1-2 damla trüf yağı ekleyip servis edin.

Mantar sos, pepper sos hardal sos gibi alternatiflerle de sunabilirsiniz.

Bu yemeği biraz daha profesyonel sunumla yapmak isterseniz, ince doğranmış havuçlarınızı biraz süt ve suyla kaynatın.

Haşlanınca fazla suyunu dökün ve yaklaşık beş adet havuç için yarım küçük paket krema, tuz ve karabiber ilave edin. Blender'la püre haline getirin.

Bu hem hafif tatlı bir lezzet hem de görsel olarak renk katacaktır.
 

- Zeynep Balkanoğlu (Mia Mensa)

 

 

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , BONFİLE , PEYNİR FONDÜ , GRUYÈRE