10 Mayıs 2012

Bohem şehir Berkeley

YAZI: PELİN ÇAKAR

Öğrencilik yıllarımın en güzel dönemlerini San Francisco'nun yanı başındaki şehir Berkeley'de geçirdim. O yıllar gastronomiye olan ilgimin arttığı yıllardı. Berkeley'nin öğrenci şehri olması dışında yaşadıkça keşfedilen bir yanıyla gastronomik restoran ve cafeler göze çarpar hep. "Farm to Table" (tarladan sofraya) yaklaşımının en iyi örneklerinin olduğu bu 'hippie' şehirde dingin, pozitif ve hep bahar kokan bir yaşam karşılar insanı.

Yaşadığım süre boyunca sürekli gittiğim enfes cafe ve restoranlardan bazılarını özellikle paylaşmak isterim ki bir gün yolunuz düşerse uğramadan dönmeyin.


Fransız şef Gregoire'ın kendi ismini verdiği Gregoire Cafe sadece 2 masa ile servis veren küçük, sevimli bir müdavim yeri aslında. Her ay değişen menüsünde Gregorie'ın kendi yaptığı ekşi maya ekmeğe hazırlanan sıcak sandviçler, tamamiyle organik yeşilliklerle hazırlanan salatalar ve menüde hiç değişmeyen meşhur ‘potato puff' (patates kroket) müthiş bir lezzet. Cafe'nin önündeki masalarda oturup sandviç yerken Gregoire'ın hoş sohbeti de ayrıca keyif verir. Tadını unutamadığım Soft Shell Baby Crab Sandviç favorilerim arasında. https://www.gregoirerestaurant.com  2109 Cedar Street Berkeley, CA 94709 - (510) 883-1893 <tel:285102920883-1893>



Bir diğer gastronomik mekan ise gastro tapas bar Cesar. İspanyol Tapas'larının en iyi örneklerini menülerine taşıyan Bar Cesar'da taze biberiye ve adaçayı ile kızartılmış patates cipsleri, beyaz fasülye salatası ile sunulan marine sardalya ve güzel bir Manzanilla Sherry eşliğinde  Cod Fish Cazuela rüyalara girecek cinsten, tavsiye ederim.  https://www.barcesar.com 1515 Shattuck Avenue, Berkeley, CA - (510) 883-0222 <tel:285102920883-0222>




Berkeley'e gelmişken Alice Waters'ın meşhur restoranı ve bence Amerika'nın en iyi restoranı Chez Pannise'e uğramadan dönülmez. Haftalık değişen menülerini o hafta üreticilerden gelen organik malzemeler ile hazırlıyorlar. Dolayısıyla menü çok özel, seçkin ve taze. "Farm to table" konseptinin en iyi örneği, tipik bir 'Californian' restoranı. Her hafta değişen menüyü tatmak ayrıcalıklı bir deneyim. Yeşil Kuşkonmaz Sufle ve Istakoz Sos tam da mevsimin favorilerinden. https://www.chezpanisse.com 1517 Shattuck Avenue
Berkeley, California 94709  (510) 548-5525 <tel:285102920548-5525>


Berkeley'e gitmişken her hafta Perşembe ve Cumartesi günleri kurulan Farmers' Market'ı ziyaret etmek lazım. Çevredeki yerel ve organik çiftliklerden gelen üreticiler çeşit çeşit sebze-meyveler, ekşi maya ekmekler, ev yapımı marmelatlar ve rengarenk çiçekler satıyorlar. Farmers Market'ı kaçırdıysanız üzülmeyin. Berkeley'nin en güzel marketi ‘Berkeley Bowl' tüm çeşitleri ile adeta bir gıda festivali. Bir tek Berkeley'de bulunan bu özel marketin San Francisco'dan ve komşu semtlerden çokça ziyaretçisi var.
 
Bu şehir lezzet dolu seçenekleriyle çok davetkar.

 

 

 

- Pelin Çakar - Lucca Mutfak Koordinatörü

ETİKETLER: YEMEK , BERKELEY , RESTORANT , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF