Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
İstanbul Tasarım Bienali'ne paralel olarak gerçekleşecek 'İsveç Moda Günleri' etkinlikleri, moda kavramını ekonomik, politik ve kültürel açıdan mercek altına alıyor.
İsveç Başkonsolosluğu'nun düzenlediği ‘İsveç Moda Günleri’, İsveç ve Türkiye'den çok sayıda genç ve yetenekli moda tasarımcısını bir araya getirmeye hazırlanıyor. H&M işbirliğinde, Türk ve İsveçli genç tasarımcıların sergisiyle açılışı yapılacak etkinlik, İstanbul Tasarım Bienali'ne paralel olarak gerçekleşecek. Lotta Ahlvar gibi önemli tasarımcıların katılacağı söyleşi ve atölyelerin ön planda yer alacağı 'İsveç Moda Günleri' etkinlikleri, moda kavramını ekonomik, politik ve kültürel açıdan mercek altına alıyor.
İsveç moda endüstrisi son yıllarda özellikle 'kimlik meselesi' üzerine değişen tutumlara nasıl yanıt verilmesi gerektiği ile ilgili beyin fırtınalarına sahne oluyor. Toplumsal cinsiyet ve bedensel sunum nasıl nötralize edilebilir? Kullandığımız kıyafetler inançlarımızı, cinsel kimliklerimizi ve toplumsal-politik kabullerimizi nasıl yansıtıyor? Bu ve bunun gibi meselelere uzanan bir yelpazede gerçekleşen moda tartışmaları genelde zıt kutuplardaki farklı görüşlerden oluşuyor.
Söz konusu sorulara hem pratik hem de teorik açılardan bakabilecek, İsveçli dört moda profesyoneli İstanbul'da Türk katılımcılar ve akademisyenlerle birlikte 'Moda ve Kimlik Mücadelesi'ni tartışacaklar. Dr. Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk’ün de aralarında bulunduğu, katılımcılar şöyle:
PHILIP WARKANDER: Moda çalışmaları alanında doktora sahibi öncü isimlerden Warkander, Lund Üniversitesi Sanat ve Kültürel Bilimler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Kendisi, İsveç’te moda dünyasının kimlik ve heteronormatif düşünce biçimine dair tartışmalar bağlamındaki ikircikli konumunun, yani hem taraf tutan hem de sorgulayan tutumunun üzerine konuşacak.
THIS IS SWEDEN: Kolombiya göçmeni iki kardeş Ana ve Pablo Londono, İsveç’te kurdukları moda markası “This is Sweden” için tasarladıkları heyecan verici kıyafetlerle, modanın kimlik meselelerini yansıtabilmekteki gücünü gösteriyor. Kendi çalışmalarını anlatacak olan kardeşler aynı zamanda kıyafet tasarımının ayrımcılık, ötekileştirmeye dair endişelerle nasıl bir göbek bağı olabileceği ve modanın dayatılan kimlik normlarıyla ilgili farkındalık yaratabilme gücü üzerine konuşacaklar.
MINNA PALMQVIST: Moda tasarımcısı ve sanatçı Palmqvist, oldukça kısa bir zaman diliminde İsveç’te kendi kulvarının ilgi çekici ve toplumsal meselelere duyarlı isimlerinden biri olarak hızla yükseldi. Palmvqist, toplumsal yorumla tasarımı birleştirdiği çalışmalarında kadın bedenine yönelik ilgimizi ve “olmayı dilediğimiz, bize dayatılan, saklamak istediklerimiz” arasındaki çatışmaları merceğine alıyor. Sanatçı, konuşmasında son dönem işlerinin yanı sıra politik fikirlerini tasarımlarına yansıtırken karşılaştığı engellerden de bahsedecek
IMAN ALDEBE: Ürdün asıllı İsveçli moda tasarımcısı, gazeteci ve avukat Aldebe’nin büyük ilgiyle karşılanan tesettür tasarımları halen Stockholm’ün en seçkin noktalarında satılıyor. Aldebe sık sık güncellediği blog’u ve yorumlarıyla da İsveç moda sahnesinin özgün figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kimi işlerinden örnekler de sergileyecek olan Aldebe, aynı zamanda H&M’le işbirliği ve İsveç polisi için tasarladığı 'hijab' kıyafetleriyle ilgili de bilgi verecek.
Beden Politikaları - Moda ve Kimlik Mücadelesi: 8 Kasım, Salı 13.30-18.00
Atölye İstanbul: Tarihi Bomonti Bira Fabrikası, Birahane Sokak No: 1