Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hava o kadar çok sıcak ki, akşam olmak üzere ama henüz serinlikten eser yok. Mekandaki müzik sağ kulağıma kapının önündeki araba yıkamanın tazyikli su sesi sol kulağıma bağırıyor adeta ve trafik birbirine girmiş yapış yapış bir sokak; bedbahtım dostlar, üstelik karnım da aç!
Ne yemek istediğime karar veremiyorum, köfte mi, salata mı, zeytinyağlı mı... Ne yesem? Şımarıklık demeyin her gün her dakika yemekle iç içe olmak ve yemek görmek sandığınız kadar kolay değil. Daha sade tatlar arzuluyor insan. Domatesli pilav mesela; karpuz peynir mesela, onu da öğlen yedim, şiştim. Biz mekan sahiplerinin vardır böyle yersiz arzuları. Dilediğimi alıp pişirtecek lükse sahip olsam da, müşterinin önünde yiyecek değilim; yakışık almaz. Yediğimiz önümüzde yemediğimiz yanımızdadır bizim, ama biz doyumsuz işletmeciler hep başka bambaşka tatlar ararız.
Üç beş köy yumurtası ve gazozu çantama atıp eve gitmeye karar veriyorum. Eve yürürken top patlıyor hemen açlıktan dönmüş gözlerim pide diyor, bakkaldan sıcacık alıp atıyorum çantama. Üşenmesem makarna yapsam yanına da salata. Bu mudur şimdi demeyin, onu bunu beğenme, sen kalk makarna ye. Olacak iş değil aslında haklısınız. Biz mekan sahiplerinin buzdolapları sandığınız gibi tıka basa dolu, zengin de değildir üstelik, boşa yakın, kıymetli birkaç özel malzeme dışında bir şey yoktur. Bir tek malzeme alırız ona da kuş kondururuz. Zeytinyağı, zeytin, birkaç çeşit peynir her zaman en iyisi vardır. Annem İzmir'den taze fasulye getirmişti geçen hafta pişiremedim mesela, yazık oldu. Ama pazar günü Balya Organik'ten gelen bir adet domates, biraz roka ve maydanoz ve üç adet salatalığım var.
Nefis bir salata yapsam, yanına da ısırgan otlu erişte, heyecanlandım.
Salata dediğimiz yeşillerin yüzeyleri su hücreleriyle kaplıdır, bir tür organik su da diyebiliriz. Yeşillikler nemli ortamları severler. Pörsüdükleri zaman buzlu suya koyunca dirilmeleri bu hücrelerin soğuk suyla dolmasındandır. Marul yaprakları suyunu kaybettikçe buruşur. Dolayısıyla salatanıza kullandığınız sos bu sebeple çok önemlidir. Sadece zeytinyağı ve limon sıkacaksanız hangisinin önce veya birlikte olduğu çok önemlidir. Önce zeytinyağı dökerseniz hücreler yağı emer limon suyunu içine almazlar, önce limon sonra yağ dökerseniz salatanızda limon tadı baskın olur. Bu yüzden her ikisini veya ne kullanacaksanız önce tüm sıvıları sos kıvamında hazırlayıp kullanmanız salatanızın tadını çok değiştirir. Ancak en önemlisi sosu dökmeden yapraklar kuru olmalıdır. Eğer hücreler suya doymuşsa sosu da ememezler.
Dolapta bir paket eriştem var. İzmir Seferihisar'da kadın emeğini değerlendirmek için belediyenin himayesinde kurulan Hıdırlı Kooperatifi’nden kışın almıştım; enginarlısı da vardı. Destek olmak için Seferipazar'dan online alışveriş yapabilirsiniz. Adresinize teslim; üstelik kargo ücretsiz. Bir avuç eriştemi haşlayıp süzmeden önce bir tutam maydanozu az kalmış suyuna atıyorum. Çıkan taze kokuyu size tarif edemem, mutluyum şimdiden.
Maydonoz, her şeye maydonoz da olabilirim ben ("Siz hangi sebzesiniz?" yazımı okuduysanız anlarsınız. Tıklayın)
Gördüğünüz gibi çok değil istediğim, bir tek domatesle ve erişteyle bu akşamı kurtardım. Dolabın dolu olmasına gerek yok. İyi malzeme size her zaman hak ettiğiniz mutluluğu ve keyfi verir.
Feng-sui den pek anlamam ama yıllar önce okuduğum bir makalede bir tek buzdolabını mutfağa yerleştirmek zor oluyor diye yazıyordu. Marketlerden yenir diye stoklanan bir sürü gıda buzdolaplarından süresini doldurduğu için yenmeden çöpe gidiyormuş. Buzdolabı dediğimiz eşya 1748’lerde keşfedilmiş, yani geçmişi hepi topu 250 yıl, oysa binlerce yıl önce feng-shui ortaya çıktığında buzdolabı henüz keşfedilmemiş. Eskiler yiyeceklerini ya tel dolaplarda ya da serin gölge kiler odalarında saklıyorlardı. Sizce biz de bu çağda tel dolaba dönebilir miyiz? Tamam dönemeyiz de, bir an hayal edin sadece ya da bana buzdolabınızın kim olduğunu söyleyin size kim olduğunuzu söyleyeyim o zaman.
Taze olgun domates tadında bir yaz olsun..
Size iki adres öneriyorum:
Balya Organik Cihangir 212.252 35 82