04 Nisan 2012

Baklalı enginarlı kepekli spaghetti

YAZI: ŞEMSA DENİZSEL

Geçen gün Bebek'teki enginarcıda minnacık bakla içleri vardı, ayıklanmış, nerdeyse bezelye boyunda. Hemen aldım, yanına da enginar. Zeytinyağlı baklalı enginar yaptım. Ama bahar geldi desek de, insanın canı akşamları hala sıcak birşey istiyor. Onun için zeyinyağlıyı gündüze bıraktım. Enginar ve baklanın bir miktarını çiğden akşam için makarnaya ayırdım.

Bahar gelince üstüme daha sağlıklı yemekle ilgili bir hal geliyor. Gerçi o da, İstanbul'da bahar kadar çabuk geçiyor, normalime dönüyorum. İşte o hevesle spagettiyi de kepekli yaptım.



Sağlıklı demek lezzetsiz demek olmamalı. Malzemeniz ‘has'sa, yemek zaten lezzetli oluyor. Benim lafım değil, ama benimmiş kadar çok kullanırım: “Yaptığınız yemek ancak malzemeniz kadar iyi olabilir.” O kadar doğrudur ki. En basit yemek bile, malzemesi sayesinde bir şölen olabilir.

Bu taze iç baklalı, enginarlı ve nane pestolu spaghetti de öyle oldu. Her şeyiyle basit, ama lezzet başka türlü.

Makarna suyunu kaynamaya koydum. Hatta hile yaptım, elektrikli ısıtıcıda ısıtıp tencereye öyle koydum. Tabii bol tuz. Makarnaları da içine attım, onlar olana kadar her şey hazır oldu.



Bir tavada sızma zeytinyağında iç baklaları ve ince dilimlenmiş enginarları biraz deniz tuzu ile çevirdim. Orta bir ateşte, çevire çevire. Hemencecik oldular, altlarını kapadım. Bir havanda tuz ve sarımsak dövdüm. İçine nane yapraklarını katıp, dövmeye devam. Naneler ezilip de çürüyünce, sızmayı ekledim. Biraz da değirmen karabiber. Nane pestosu da hazır oldu.



O arada makarnalar da 'al dente' kıvamını buldu, tüm malzemeyi birleştirdim. Baklaların ve pestonun ayrı ayrı yağı olduğu için, ayrıca makarnaya yağ eklemedim. Üstüne de pecorino, mis. Hem sağlıklı, hem bahar, hem leziz. Daha ne olsun?

- Şemsa Denizsel (Kantin)
www.kulaktandolmatarifler.com

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , ENGİNAR , MAKARNA