Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Oscar töreni öncesi Kırmızı Halı geçidine sırtı açık, dar bir elbiseyle katılmak, döne döne fotoğraflaçılara poz vermek, tabiri caizse "Celebrity Watching" yapmak, tören sonrasındaki baloya katılabilmek, "Aslında bilmem kim de o kadar güzel değilmiş" diyebilmek, tören sonrasında "Elton'a mı yoksa Vanity Fair partisine mi gidelim? Aman beğenmezsek çıkarız" tavrı içinde olabilmek?!..!
Her yılın bu döneminde kim Oscar almayı, en azından o havanın içinde olmayı hayal etmez ki?
Benim belki hepinizden biraz daha farklı olarak, bu organizasyonlardan birinin cateringini yapmak gibi, belki ulaşılması güç bir hayalim daha var.
"And the Oscar goes toooo.."dan daha çok; "İlk davetliler gelmeye başladı. Somon tartarı kanepelerin üzerine yerleştirmeye başlayalım. Hadi beyler dikkatli! Kızlar tepsilere sarılmayın! Şampanyalar yeterince soğuk servis ediliyor mu? Hadi hadi hadi!" gibi bağırışların hakim olduğu, "Gwyneth yağsız patlamış mısır istedi" gibi taleplerin havalarda uçuştuğu, telaş ve adrenalinin tavan yaptığı bir mutfağın sahibesi olmak istiyorum. Çok mu istiyorum?
In-N-Out burgerler Vanity Fair Oscar Partisi'nde
Batı yakasının en meşhur hamburgeri bu yıl Vanity Fair partisininin starı oldu. Hollywood, o dapdaracık elbiselerine girmek için aç kaldığı günlerin acısını ağız sulandıran hamburgerlerle çıkardı da diyebiliriz.
Kaliforniya'nın ilk ve en meşhur arabaya servis hamburgercisi In-N-Out, 1948 yılında Harry ve Ester Synder tarafından kuruldu. Felsefeleri açıldıkları günden beri hep aynı: En iyi kalitede taze hammaddeyle hazırlanan hamburgerleri, sıcak, temiz ve içten bir mekan ve servisle müşterilerine sunabilmek.
Toplam 140 farklı lokasyona sahip olmalarına rağmen, temel tariflerde, uygulamalarda ve mönülerinde hiçbir değişiklik yapmadılar. Kolaya ve ucuza asla kaçmadılar.
Halen hiçbir dükkanlarında derin dondurucu veya mikrodalga fırın kullanmıyorlar. Kızarmış patatesleri taze patatesten yapılıyor, milkshake'leriyse gerçek dondurmadan.
En sevdiğim hamburger köftesi
Hollywood starları ve emekçileri, tüm senenin yorgunluğunu In-N-Out hamburlerleriyle attılar atmasına da, "Memlekette In-N-Out var da biz mi gitmedik?" diyenlere, işte size hem kolay hem de çok lezzetli bir hamburger köftesi harcı tarifi:
600 gr. yağsız bonfile kıyması
400 gr. yağlı dana eti kıyması
Bir orta boy soğan ve iki diş sarmısağın püresi (Yerken parçaların ağzınıza gelmemesi için, soğan ve sarmısağın beraberce püre haline gelmesi önemli. Sularıyla birlikte, kıyma harcına eklemenizi tavsiye ederim.)
3 adet yumurta
Deniz tuzu
Taze karabiber ve biraz da taze beyaz biber
1 çay kaşığı yeni bahar
½ rendelenmiş muskat
Dilerseniz sevdiğiniz bir aromatik ot da ekleyebilirsiniz. Ama ben şahsen aromayı veya ekstra lezzeti, üzerine eklediğim sos, peynir veya bacon gibi destek ürünlerle vermeyi tercih ediyorum
* Hamburger harcınızı yapıp, 1-2 saat buzdolabında bekletin. Hem lezzet hem de doku açısından homojen bir hal alsın.
* Köftenizin kalın olmasını istiyorsanız, kurutmadan pişirmek için fırınlamayı tercih edin. 150-200 gramlık bir hamburger köftesinin, orta pişmiş derecede olabilmesi için 10 dakika kadar 180 derecede ısınmış fırında pişmesi yeterli olacaktır.
* Daha ince hamburger köftelerim olsun derseniz, tava veya ızgarada da pişirme yapabilirsiniz. Köftenin ortasındaki suyunun kurumamasına dikkat edin. Çünkü tüm lezzet, tıpkı soğanın en ortası gibi hamburger köftesinin de en ortasında, merkezinde bana kalırsa.
* Köftenin üzerine, sotelenmiş mantar, çıtır bacon, çemensiz pastırma, ince bir dilim kars gravyeri peyniri, çok iyi bir eski kaşar veya bluecheese de harika olur.
* Ekşi mayalı hamurdan bir hamburger ekmeği, hafif bir hardal sos ve tatlı turşuyla bu hamburger Oscar'lık oldu!
Umarım yaparsınız; umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.
Son bir dilek daha? George ve Brad; yanlarında eşleri olmaksızın, beraberce mutfağa gelsinler ve tüm ekibimizi tebrik etsinler. Olur mu, olur!
- Elif Yalın (Mangerie ve Delicatessen)