Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
İklim aktivisti Vincent Van Gogh'un 1888 tarihli “Ayçiçekleri” tablosuna konserve domates çorbası fırlattı. İki genç, eylemin ardından şu soruyla bizleri baş başa bıraktı: “Daha değerli olan nedir, sanat mı yoksa yaşam mı? Bir tablonun korunmasıyla mı yoksa gezegenimizin ve insanların korunmasıyla mı daha çok ilgileniyorsunuz?”
Gezegenimiz geri dönüşü olmayan bir krizle karşı karşıya ve bunun en büyük sorumlusu elbette insanlık. İklimbilimcilerin uyarılarını dinlemek konusunda çok geçmiş olsak da her birimiz üzerimize düşenleri yapmak ve önceliklerimizi belirlemekle yükümlüyüz.
Kimimiz tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor, kimimiz başlı başına yeni bir yaşam tarzı için kolları sıvıyor. Bireysel mücadeleler çok değerli olsa da iklim aktivistleri hükümetleri ve büyük şirketleri daha dikkatli olmaları ve harekete geçmeleri konusunda uyarıyor. Bazı aktivistler ise bu konuya dikkat çekmek için harekete geçmekten çekinmiyor.
Geçtiğimiz günlerde iklim krizine dikkat çekmeye çalışan aktivistlere ve eylemlerine bir yenisi daha eklendi. İki genç iklim aktivisti Vincent Van Gogh'un 1888 tarihli “Ayçiçekleri” tablosuna konserve domates çorbası fırlattı.İklim aktivistleri 14 Ekim günü Londra Ulusal Galerisi'nde koruyucu bir cam tabakayla korunan ünlü tablonun üzerine iki kutu Heinz domates çorbası fırlattı. Daha sonra görüntünün önünde diz çöküp ellerini duvara yapıştırarak eylemlerini tamamladı. İki aktivist, eylemin ardından şu soruları soruyordu: “Daha değerli olan nedir, sanat mı yoksa yaşam mı? Bir tablonun korunmasıyla mı yoksa gezegenimizin ve insanların korunmasıyla mı daha çok ilgileniyorsunuz?”
Bu arada eylemcilerin, Birleşik Krallık hükümetine iklim felaketi ve bir yaşam maliyeti krizi karşısında tüm yeni petrol ve gaz girişimlerini durdurma çağrısında bulunan "Just Stop Oil'in bir parçası olduğu açıklandı.
Twitter / @JustStop_Oil
İklim aktivistleri elbette bu büyük ve öncelikli soruna dikkat çekmek için olabildiğince ses getiren eylemlerin peşinde. Ancak bir yandan da vandalizmin bir parçası olmak ya da aslında dikkat çekmek istedikleri konudan çok daha farklı tartışmalara neden olmakla eleştiriliyorlar. Hatırlayacak olursanız, geçtiğimiz günlerde yine iklim krizine dikkat çekmek isteyen bir eylemci, Paris'in ikonik yapılarından Louvre Müzesi'nde yer alan "Mona Lisa" tablosuna bir pasta fırlatarak, “Dünyayı yok eden insanlar var… Bütün sanatçılar, Dünya’yı düşünün. Gezegeni düşünün" demişti.