Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dünyanın her yerinden milyonlarca insan, her Nisan ayında çevreye destek vermek için Dünya Günü'nü kutluyor. İşte bu günle ilgili bilmeniz gerekenler…
© Harley Weir / © Art Partner
İklim krizi daha da ciddileştikçe, her Dünya Günü giderek daha fazla önem kazanıyor. ABD'de 1970 yılında ortaya çıkan bu yıllık etkinlik, çevreyi desteklemek için dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanı bir araya getiriyor ve gezegenimizi kurtarmak için atmamız gereken acil eylemlerin altını çiziyor.
Aslında rakamlar, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler karantinaya girdiğinde, doğayı iyileştirme konusundaki tüm konuşmalara rağmen, küresel CO2 emisyonlarının artık pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktığını gösteriyor. Küresel ısınmayı 1,5 ° C'de tutmak için emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında azaltmamız gerektiği düşünüldüğünde, karşı karşıya olduğumuz zorluğun boyutu ortada.
EarthDay.org başkanı Kathleen Rogers, "Bu Dünya Günü’nde, liderlerimizi küresel ölçekte iklim eylemlerini gerçekleştirmeye davet etmek için önemli bir fırsata sahibiz." diyor Vogue’a yaptığı açıklamada. "Bir uçurumun kenarındayız ve karbon emisyonlarını azaltmak için şimdi harekete geçmezsek, geri dönüş yolu yok."
Peki, bu Dünya Günü'nde üzerinize düşeni yaptığınızdan emin olmak ister misiniz? Cevabınız evet ise, işte bilmeniz gereken her şey…
Cerritos Koleji'ndeki öğrenciler, 22 Nisan 1970'teki 1. resmi Dünya Günü'nü kutlayan miting sırasında büyük bir balon uçurdular. © Julian Wasser
Dünya Günü, 1970'teki başlangıcından bu yana her yıl 22 Nisan'da kutlandı. Ancak bu yıl, organizatörler 20'den 22 Nisan'a kadar üç günlük iklim eylemi çağrısında bulunuyorlar, ancak Dünya Günü'ne kadar geçen tüm hafta, çevre sorunlarını merkezine alıyor.
Dünya çapında milyonlarca kişinin damgasını vurduğu Dünya Günü, iklim krizinden hava kirliliğine ve ormansızlaşmaya kadar karşı karşıya olduğumuz ciddi çevre sorunlarına ışık tutmak için tasarlanmış yıllık bir etkinlik. 2021 Dünya Günü için ABD başkanı Joe Biden, daha güçlü iklim eyleminin aciliyetini vurgulamak için 40 dünya liderini 22 ve 23 Nisan tarihlerinde sanal bir zirveye katılmaya davet ederken, salgın nedeniyle etkinlik canlı olarak yayınlanacak.
Dünya Günü, esasen 1970 yılında ABD senatörü ve çevreci Gaylord Nelson tarafından Santa Barbara, California'daki 1969 petrol sızıntısının ardından temiz hava ve temiz suyun önemini vurgulamak için kuruldu. ABD genelinde 20 milyon insan bu olay yüzünden sokaklara dökülürken, bu oran o sırada ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu temsil ediyordu.
Çevre aktivistleri, orijinal organizatörlerden biri olan Denis Hayes'den gezegenimizin karşı karşıya olduğu ekolojik zorlukları aydınlatmak için başka bir etkinlik yaratmaya yardım etmesini istediklerinde, 1990 yılında Dünya Günü uluslararası bir kampanya haline geldi.
Aktivistler, 22 Nisan 1970 New York'taki ilk Dünya Günü'nü kutlamak için Madison Bulvarı'nda toplandılar. © Granger/Shutterstock
Bu yılın teması, yalnızca Covid-19'un etkilerinden kurtulurken gezegenimiz üzerindeki etkimizi azaltma ihtiyacına değil, aynı zamanda verdiğimiz hasarın onarılmasında nasıl bir rol oynayabileceğimize de odaklanan “Restore Our Earth” oluyor.
Rogers, "Dünyamızı eski haline getirmek için kalıcı ve dönüştürücü bir etki yaratabilecek doğal süreçlere, yeşil teknolojilere ve yenilikçi düşünceye bakmalıyız." diyor.
Hem çevrimiçi hem de yüz yüze gerçekleşen binlerce etkinlik var, yayınlanan harita aracılığıyla ise yakınınızda neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca atölye çalışmaları, panel tartışmaları ve bir dizi konuk katılımı içerecek canlı akışlı bir etkinlik olan Earth Day Live 2021'e de göz atabilirsiniz.
Vogue'da her günün Dünya Günü olması gerektiğine inanıyoruz, bu nedenle tüm yıl boyunca harekete geçmeye devam etmemiz hayati önem taşıyor. Bunun ötesinde, satın aldığınız şey konusunda daha bilinçli olmak, yenilenebilir enerjiye geçmek ve daha az et, balık ve süt ürünleri tüketmek de dahil olmak üzere daha sürdürülebilir yaşamanın başka yolları da var. Ayrıca yerel bir kampanya grubuna katılabilir, çevre hayır kurumlarına bağışta bulunabilirsiniz.