Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, Mart ayında güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri ve faydalarını yazdı.
Yazın habercisi ilkbaharın ilk ayı Mart geldi bile... Bütün sebze ve meyveleri mevsiminde taze olarak tüketmek, hepsinin faydalı bileşenlerinden yararlanmayı sağlar. Ben de önce Mart ayında güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyvelerin hepsini sonrada aralarından Mart’ın 1 şanslı sebze ve meyvesini seçip faydalarını sizinle paylaşmak istedim.
Pancar, Havuç, Kuşkonmaz, Turp, Ispanak, Brokoli, Marul, Nane, Maydanoz, Kereviz, Tere
Muz ve elma. Portakal ve mandalina için de son günler diyebiliriz.
1 küçük boy elma ( ortalama 130-150g) yaklaşık 60 kalori ve 4 gram lif içerir. Elmada bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler toksik maddelerin vücudumuzdan atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösterir. Ayrıca içerdiği pektin sayesinde kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı oluyor.
Yapılan çalışmalar göre günde 2 adet orta büyüklükte elma yemek kolesterol seviyesini yaklaşık % 16 oranında düşürmektedir. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynaktır. Elmanın içeriğindeki quercetin, kateşin, phloridzin ve chlorogenic asid güçlü antioksidanlardır. 100 gram elmanın antioksidan aktivitesi 1500 mg C vitamininin antioksidan etkisine eşittir. Elmanın antioksidan aktivitesi içindeki C vitaminin yanı sora diğer faydalı bileşenlerden de gelmektedir çünkü elmadaki C vitamini yaklaşık 5,7 mg kadardır.
1 porsiyon meyve karşılığı olarak; 1 küçük boy tüketebilirsinizElmalarınızı ara öğünde üzerine tarçın serperek ve yanına da 5-6 badem ekleyerek tüketebilirsiniz. Ben de elmayı en çok elma sandviç olarak seviyorum. İki ince dilim elmanın arasına ev yapımı fıstık ezmesi sürüyorum ve ara öğünlerimde tüketiyorum, siz de deneyin seveceğinize eminim.
Besleyicilik oranı oldukça yüksek olan kereviz 100 gramında 88,4 gram su, 40 kalori içerir. A, B, E ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. İçeriğinde kalsiyum, protein ve demir vardır. Kereviz, anti-inflamatuar özellikler içeren fitoantriyum antioksidanları bakımından zengindir. Journal of Nutrition and Cancer'da yapılan bir araştırma, Çinli yetişkinlerde kerevizin; flavonollerin ve flavon antioksidanların önemli bir kaynağı olduğunu ortaya koydu. Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırması'nda yayınlanan bir araştırmada, kereviz suyu ve kereviz ekstraktlarının, iltihaplı problemlerle bağlantılı proteinlerin ( tümör nekroz faktör alfa (TNF-A) ve nükleer faktör kappa B (NF-KB) ) aktivitelerinin düşürülmesine yardımcı olabileceği öne sürülüyor.
Kerevizin yemeğini yapabilir veya çiğ olarak salatasını tercih edebilirsiniz. Salatalığı, kerevizi, elmayı, maydanozu, zencefili ve limonu suya ekleyip karıştırıp ödem sorunu için günde 3-4 bardak içebilirsiniz. Kereviz sapını da çiğ olarak istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.