Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, Mayıs ayında güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri yazdı.
Her günün yeni bir şey getirdiği gibi her ayda yeni meyve ve sebzelerle geliyor. Yeni gelen her ayla birlikte soflarımıza misafir ettiğimiz sebzeler, meyveler değişiyor, haliyle içerdikleri vitaminler, mineraller de öyle. Mayıs ayının sebze ve meyvelerine bakalım bu yazımda, yaza 5 kala mayıs ayı sebzeleri işte karşınızda:
Kuşkonmaz, enginar, taze bakla, bezelye, barbunya, arpacık soğan, taze sarımsak, madımak, semizotu, deniz börülcesi, ebegümeci, hindiba, ısırgan
Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kuşkonmaz K vitamini, folik asit, C vitamini ve A vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca B1, B2, B3 ve B6 B vitaminleri bulunur. Lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynaktır.
Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan folat, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Folat seviyesi düşük olunca kalp hastalıkları riski önemli ölçüde artar. Bir porsiyon kuşkonmazda günlük folat ihtiyacının yüzde 66’sı bulunmaktadır. Ayrıca potasyum açısından da zengin bir kaynaktır ve sodyum içeriği oldukça düşüktür. Mineral profili, içerdiği aktif aminoasitle birleşince diüretik bir etki oluşturur.
Kuşkonmaz, inulin isimli özel bir karbonhidrat çeşidi içerir. Bu karbonhidrat kalın bağırsakta bulunan sağlığa iyi gelen bakteriler tarafından sindirilir. Beslenmemizde yeterli miktarda inulin bulunursa bu iyi bakterilerin gelişimi ve aktivitesi artar, bu da zararlı bakterilerin bağırsaklarımızda tutunmasını zorlaştırır.
Kuşkonmaz benim de bahar aylarında tüketmeyi en çok sevdiğim sebzeler arasında ve 1 tanesi sadece 6-7 kalori. Izgara şeklinde salatalarıma eklemeyi hatta soyup çiğ halde ara öğünlerimde tüketmeyi de çok seviyorum. Kuşkonmaz et yemekleri ile beraber çok iyi bir seçimdir, özellikle kalp hastalığınız varsa ve et yemekten çekiniyorsanız mutlaka ikisini beraber tüketmenizi öneririm.
Erikte bulunan güçlü antioksidan bileşenler hücreleri serbest radikallerin tahribatına karşı koruyor. Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi arttırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli değil ancak, okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir.
C vitamini aynı zamanda astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan
Ara öğünlerde 1 porsiyon meyve yerine 10-15 adet erik tüketebilirsiniz. Fakat eğer tuzla birlikte tüketiyorsanız dikkat! Farkında olmadan aşırı miktarda alınan tuzlar vücutta suyun tutulmasına yani ödeme neden oluyor. Böbrek ya da tansiyon gibi şikayetleri olanlar bu şekilde tüketimden şiddetle kaçınmalılar ve bol su içmeyi unutmamalılar