26 Aralık 2020

Yılbaşı Sofranızda Neler Var?

YAZI: DİLARA KOÇAK

Christmas Eve Table Setting, Vogue, November 15, 1960
Christmas Eve Table Setting, Vogue, November 15, 1960

Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı.. Yeni yıl size önce sağlık sonra da huzur, bereket, şans ve mutluluk getirsin...

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak hepimiz 2021’i evimizde karşılayacağız. Sizlere elbette yılbaşı gecesi diyet yapmaktan, tüketmemeniz gereken besinlerden bahsetmeyeceğim. Sadece sofralarınızı hafifletmek için birkaç öneri yapmak istiyorum ve şimdiden herkese mutlu yıllar diliyorum 2021 sevdiklerimize doya doya sarılabildiğimiz, sağlıklı günlere bir an önce kavuştuğumuz güzelliklerle dolu bir yıl olsun..

Yemeğe başlarken...

Yemek öncesi salata ve zeytinyağlılar veya ızgara sebze ile başlangıç yapılabilirsiniz. Bu şekilde yeni yıla daha hafif ve daha mutlu girebilir, kendinizi daha iyi hissetmiş olursunuz.  Aynı zamanda yemeğe çorba ile başlamanızda fayda var. Yemeğe çorba ile başladığınızda ana yemekte daha kontrollü olmanıza ve daha az kalori almanıza fayda sağlamış olursunuz.

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi

Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Hindi etinin sadece yılbaşı gecesi değil, daha sık aklımıza gelmesi ve tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Bu nedenle daha sağlıklı bir seçim yapmak isteyenler için de ideal olduğunu unutmayın.

Meyveler size şans getirsin

Tatlı seçimlerinizde daha hafif ve masum tercihler yapmaya ne dersiniz? Meyveler bu konuda size yardımcı olabilir. Bakın bazı meyveler sağlığınıza sağladığı yararlar dışında size ne anlatıyor?

Turunçgiller, içerdikleri C vitaminiyle kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan doğal kurtarıcılarımız. Suda çözünen bir anti-oksidan olan C vitamini, serbest radikalleri zararsız hale getirerek hücrelerinizi korur. Portakal, mandalina gibi meyveler iyi şansı ve zenginliği temsil ettiği varsayılan renkleri nedeniyle en popüler şanslı meyvelerdir. Hatta bazı kültürlerde portakalların kötü şansı önleyebileceğine inanılıyor.

Vietnam'da kırmızı şanslı bir renktir, bu nedenle yılbaşında kırmızı meyveler sofrada yer alır. Kırmızı sadece renk olarak kalmaz, kırmızıyı kırmızı yapan maddeler, insan vücudu için çok faydalıdır. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin adlı madde içerirler. Bu antioksidan özellikteki madde hem kansere karşı savaşır hem de kalp sağlığına faydalıdır. Bir çok kırmızı meyvenin şuanda mevsimi değil biliyorum ama yazdan kalan dondurulmuş kırmızı meyveler ile sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Kırmızı meyveleri mutfağınızda salata, tatlı, sos, içecek gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz.

Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri de şüphesiz ki nar.  Akdeniz bölgelerinde ise birçok insan narın tüm tohumları nedeniyle bereket ve bereket sembolü olduğunu düşünür. Sert görüntüsünün ardında bereketli ve sağlık için faydalı taneleri yatıyor. Nar potasyum, lif, C, A vitamini ve niasin içeriyor. Vitamin, mineral deposu olduğu gibi antioksidan açısından da oldukça zengin. Ayrıca nar kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için yılbaşı sofranızda yer açın derim. 2021 nar gibi bereketli bir yıl olsun..

ETİKETLER: YILBAŞI , DİLARA KOÇAK