Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
PMS semptomlarını, yaşam tarzınıza bazı ilaveler ve değişikliklerle kontrol edebilirsiniz.
Regli dönemi size de büyük sinyaller ile mi geliyor? İştahta artış veya yoğun tatlı isteği, şişkinlik, huzursuzluk stres... Eğer siz de bu belirtileri yaşıyorsanız korkmayın. Yapılan araştırmalar, kadınların çok büyük bir çoğunluğunun premenstrual sendrom semptomlarını yaşadığını söylüyor. Duygu durumu değişimi, gerginlinlik, depresyon eğilim, göğüslerde hassasiyet, açlık krizleri de diğer belirtiler. İyi haber ise PMS semptomlarını, yaşam tarzınıza bazı ilaveler ve değişikliklerle kontrol edebileceğinizdir.
Tartıdaki rakamlar moralinizi bozmasın
Regl döneminde siz de tartıda bir kaç kilo fark ile karşılaşıyorsanız üzülmeyin. Bu dönemde yaşanan hormon değişimi, birçok kişiyi etkisi altına alıyor. Östrojen ve progesteron hormonlarının dengeleri değiştiği için vücutta genellikle karın bölgesi, göğüsler ve yüz çevresinde ödem oluşur bu nedenle kilo aldığınızı bile düşünebilirsiniz. Bu dönemde yeterli miktarda su içmek ve tuzu azaltmak ve egzersiz yapmak ödem şikayetinizin hafiflemesine yardımcı olur. Dışardan hazır yemek yememek, işlenmiş ürünler, kavrulmuş yağlı tohumlar, turşu, tuzlu zeytin ve peynir gibi tuz içeriği yüksek besinlerden uzak da durmak şikayetleri hafifletmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalar, magnezyum alımını artırmanın şişkinlik ve ödem için faydalı olabileceğini gösteriyor. Brokoli, et, balık, süt, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, çikolata ve badem iyi birer magnezyum kaynağıdırlar. Gerekirse magnezyum takviyesi de alınabilir. Ödemi atmak için su tüketimi en az iki litrede tutulmalıdır tuzu azaltmakta da fayda var
Tatlı krizinde kontrol sizde olsun
PMS döneminde ki hormon dalgalanmaları ile kan şekerindeki düşme eğilimi artar dolayısıyla bu da iştah metabolizmasının uyarılmasına neden olur. Tatlılar, kurabiyeler, kekler ve çikolata bu dönemin en çok aranan besinlerindendir. Oysa ki şeker içeriği yüksek olan bu besinler ilk bakışta sizi mutlu ediyormuş gibi görünse de kan şekerinizde dalgalanmalar yaratarak kısa süre sonra sizi mutsuz edebilir. Bu dönemde düşük glisemik indeksli yiyecekler, PMS’yi yenmek için en iyi seçimlerdir. Beyaz ekmek, pirinç, makarna ve tatlı gibi beyazlar yerine kompleks karbonhidratlar olan tam tahıllı ekmekler, karabuğday, bulgur, meyve, sebze ve kurubaklagillere yönelin. Böylece kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz. Tatlı krizleriyle baş edemiyorsanız ağır hamur tatlıları yerine; sütlü tatlıları, meyve tatlılarını, sorbe veya dondurmayı tercih edebilirsiniz.
Kalsiyum ve D vitamini
Bazı vitaminlerin PMS döneminde ayrı bir önemi var. British Dietetic Association; diyetle yeterli kalsiyum ve D vitaminin alınmasının, bu bu dönemde yaşanan semptomların azalmasına katkı sağlayabileceğini söylüyor. Üstelik D vitamininin adet öncesi ağrı ve migreni hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair çalışmalar da var. Bu sebeple mensturasyon dönemi öncesi kalsiyum içeriğiyle süt ve süt grubu besinleri ve yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka tüketin. D vitamininin besinsel kaynakları oldukça az olduğu için yetersizlik durumu söz konusuysa takviye almayı da ihmal etmeyin.