Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Besinlerin ömrünü uzatmak ve sağlıklı beslenmek adına buzdolabını kullanırken bazı detaylara dikkat etmelisiniz.
Fotoğraf: istockphotos / amriphoto
Besinlerin uzun süre taze kalmalarına yardımcı olmak için buzdolabınızla aranızı iyi tutmanız gerektiğini biliyor musunuz? Peki onları buzdolabınızı yerleştirirken gereken özeni gösteriyor musunuz? Ufak ipuçlarına dikkat edip, buzdolabınızı daha verimli bir şekilde kullanmanız mümkün.
İlk olarak üst raflardan başlayalım. Üst raflar içecekler, hazır yiyecekler (peynir, şarküteri ürünleri vb.) yerleştirmeniz için uygun olacaktır. Orta raflara ise pişireceğiniz yemeklerde kullanacağınız malzemelerinizi veya pişmiş yemeklerinizi koyabilirsiniz. Alt rafa parçalanmış et ve et ürünleri (kıyma, köfte), parçalanmış balık ve balık ürünleri gibi besinlerinizi yerleştirmelisiniz. Neden mi? Çünkü bu şekilde meydana gelebilecek çapraz kontaminasyonu önlemiş olursunuz. Bu terimi daha önce duymadıysanız, bakteri ve virüslerin bir yüzeyden başka bir yüzeye transferi olarak açıklayabilirim. Bakteri bulaşı besin zehirlenmelerine sebep olabiliyor bu yüzden dikkat etmek gerekiyor. Örneğin çiğ ette bulunan Salmonella adı verilen bakteri, pişmiş veya hazır gıdalara buluşabiliyor. Çiğ et ile pişmiş eti asla bir arada bulundurmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olayım. Sebzelik kısmına geldiğimizde ise bunlar besinleri belirli nem aralıklarında tutmak ve sıcaklığı korumak için tasarlandıkları için sebze ve meyvelerinizi bu bölümde saklayabilirsiniz.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
- Hem buzdolabı hem de dondurucu bölümlerinin sıcaklığını sık sık kontrol edin. Buzdolabı bölmesi 5°C veya altında ve dondurucu bölümü -18°C olarak ayarlanmalıdır.
- Buzdolabını fazla doldurmak doğru değildir. İdeal olan buzdolabının yüzde 30'unun boş tutulmasıdır, yani buzdolabınızın maksimum 70’inin dolu olması verimliliği için önemlidir.
- Buzdolabını açtığınız kapak kısmı en sıcak kısımdır, bu yüzden sadece çeşniler oraya yerleştirilmelidir. Yumurta veya sütünüzü buzdolabının daha soğuk bir yerine yerleştirilmenizde fayda var.
- Et koyduğunuz rafı sık sık temizleyin. Bakteri ve mikroorganizma üreme riskini azaltmış olursunuz.
- Kısa süreli elektrik kesintilerinde derin dondurucunuzun kapağını ısı dengesi için açmayın. Derin dondurucudan derin dondurucuya değişmekle beraber elektrik kesilse bile yaklaşık 24 saate kadar besinlerin bozulmadan durabileceği düşünülüyor. Elbette uzun süreli elektrik kesintilerinde besinlerin buzlarının çözünüp çözünmediğini kontrol etmekte fayda var. Unutmayın gıda güvenliği açısından çözünen besin tekrar dondurulmaz.
- Son kullanma tarihi geçmek üzere olan yiyecekleriniz için kendinize bir kutu yapmaya ne dersiniz? Bu şekilde atık oranını da azaltmış olursunuz. Veya bu yiyecekleri ön taraflara yerleştirerek gözünüzün önünde durmalarını sağlayabilirsiniz. Arka sıralarda kalan yiyeceklerinizi kullanmayı unutmayın. Örneğin açılmış kavanozlarınızı arkalara yerleştirmeyin ki, siz tekrar kullanamadan çöpe gitmesinler. Yani hem mutfakta hem de buzdolabında ilk giren ilk çıkar kuralını benimseyin.