Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Fotoğraf: Josh Olins, Vogue Amerika, Şubat 2013
Kafanızdaki gözlüğü aradığınız, anahtarların yerini unuttuğunuz, yan odaya giderken neden gittiğinizi hatırlamadığınız anlar oluyor mu?
Eskiden sadece belli bir yaş üstünü ilgilendiren unutkanlık artık neredeyse hepimizin sorunu haline geldi. Yoğun hayatlar, kötü yaşam alışkanlıkları, dengelenmeyen stres, yetersiz hareket, kalitesiz uyku, fazla kilolar, kötü beslenme bunların hepsi ya da bazıları unutkanlığınızın asıl suçluları.
Hafızanın tam olarak nasıl çalıştığı henüz tam olarak bilinmese de beyin sağlığından etkilendiği çok nettir. İyi haber ise, beyninizin neredeyse sınırsız yeteneği bulunur ve bilişsel işlevi desteklemek için yapabileceğiniz çok şey vardır. Aslında beyniniz vücudunuzda olup biten her şeye bağlı bir organdır ve beyninizi onarmak vücudunuzu düzeltmekle başlar. Unutkanlık sadece size gönderdiği yardım çağrısının bir sinyalidir
Aşağıdaki iyileştirme planını uygulayarak zaman içinde hafızanızı geliştirebilirsiniz.
Keskin bir hafıza için 6 ipucu;
1. Farkında olun, anda kalın
Sakin bir duruma ulaşmanın en iyi yollarından biri farkında olmaktır. Yoga, tai chi, meditasyon ve diğer farkındalık egzersizleri endişeli ve depresif düşünceleri azaltmaya ve odaklanmayı artırmaya yardımcı olabilir. Bu egzersizler aerobik aktiviteler gibi kalori yakmasa da, beyninizi geliştirmeye yardımcı olabileceğini tüm araştırmalar göstermektedir.
2. Yeni şeyler öğrenin
Yeni konuları öğrenmek için her gün biraz zaman ayırın. Yeni bir dil öğrenin, zihinsel olarak uyaran ilginizi çeken bir ders alın, satranç oynayın, resim yapmayı deneyin veya bir müzik aleti çalmayı öğrenin. Beyin öğrenmeyi bıraktığında ölmeye başlar, bu yüzden yeni şeyler öğrenmeye kararlı olun.
Fotoğraf: Bell Jason, Vogue Amerika, Nisan 2007
3. Koordinasyon faaliyetleri yapın
Dans, tenis veya masa tenisi gibi koordinasyon aktiviteleri yapmak beyincikteki aktiviteyi artırır. Beyincik, beynin hacminin yalnızca yüzde 10'unu oluştururken, beynin nöronlarının yaklaşık yüzde 50'sini içerir ve hem fiziksel hem de düşünce koordinasyonuyla ilgilenir. Günlük rutininize bir koordinasyon faaliyeti uygulamaya çalışın.
4. Kaliteli beslenin
Sağlıklı olmak, kilo vermek veya hastalıkları önlemek söz konusu olduğunda, yemeğinizin kalitesi, miktarından çok daha önemlidir. 500 kalorilik bir pasta ile 500 kalorilik somon, ıspanak, yaban mersini ve ceviz tabağıyla karşılaştırdığınızda; Biri enerjinizi tüketen ve dokularınıza zarar veren şekerlerle doldurur; diğeri beyninizi güçlendiren ve unutkanlık riskinizi azaltan besinler sağlayacaktır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve etkili bir şekilde sindirebilen ve emebilen besinlerle dolu yiyecekler yediğinizden emin olun. Kaliteli beslenme konusunda kararlı olun.
5. Susuz kalmayın
Beyniniz de bütün vücudunuz gibi çoğunlukla sudan oluştuğundan, çok fazla kafein veya alkol içerek beyninizi kurutan her şeyden kaçının. Beyninizi sudan mahrum bırakmak, dikkat, odaklanma, anlık hafıza becerileri, fiziksel hassasiyet ve performans gerektiren görevlerdeki potansiyelinizi düşürür.
6. Besin desteği takviyesi alın
İyileşme sürecini teşvik etmenin en iyi yollarından biri beyne yönelik takviyelerdir. Her takviye rejiminin temelinde, sağlığınız için gerekli olan ve enerjiyi, odaklanmayı ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilecek saf, klinik olarak kanıtlanmış vitaminler ve besinler bulunmalıdır.