Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Eğer sizde kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetleri yaşıyorsanız, Dilara Koçak'ın doğru besin önerilerine kulak verin.
Fotoğraf: @georgiafowler
Sabahları dümdüz bir karınla uyanıyor ama gün içinde sanki kilo almışsınız hissince kapılacak kadar büyüyor mu? Ya da yemek yemeden önce çok normal olan karnınız az bir şey bile yeseniz şişiyor mu? Üstelik bu durum yaşam kalitenizi de çok etkiliyor olabilir, kıyafet seçimlerini, gün içindeki aktiviteleri ve birçok şeyi…
Üzülmeyin bu durum birçok kişinin ortak problemi. Eğer sizde kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetleri yaşıyorsanız, yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Günlük hayatta sık tüketilen bazı gıdalar, vücudunuza dost olmayabilir. Sindirim zorluğu çekiyorsanız, doğru besinleri seçmeyi öğrenmenizde fayda var.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan ‘laktoz’, sindirimi zorlayabilir. Eğer bunların tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabilir. Fazla miktarda laktoz tüketimi, şişkinlik, gaz ve ishale sebep olabilir. Böyle şikayetleriniz varsa laktozsuz ürünleri tercih edebilirsiniz.
Domates sosu ve limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller özellikle reflü hassasiyetiniz varsa hemen şikayetleriniz artırabilir. Çok baharatlı ve acı besinler de yine şikayetleri tetikleyebilir. Hızlı yemek gaz şikayetinizi arttırabilir
Hazımsızlık şikayetiniz varsa, mideye baskı yapmamak için az yağlı besinleri seçmeli, gün içinde az ve sık beslenme prensibini benimsemelisiniz. Sindirimi rahatlatmak için doymuş yağlardan uzak durmanızda fayda var.
Özellikle yaz yarlarında soğuk meyve tüketmek şişkinlik sebebi olabilir. Karpuz, kiraz gibi meyveler soğuk ve fazla yenildiğinde hemen karnınızı şişirebilir. Kış aylarında da mide hassasiyeti için çok sıcak besinlerden kaçının.
Son zamanların en popüler konularından probiyotiklerin, bağırsak sağlığı için olan faydalarını duymuşsunuzdur. Probiyotik besinler bağırsakların doğal dengesine yardımcı olarak şişkinlik, gaz gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Yoğurt ve kefir en doğal probiyotik besinlerdendir.
Dereotu, kimyon, maydanoz, rezene, tarhun, tarçın, zencefil, kakule gibi bitki ve baharatları kullanmayı deneyebilirsiniz. Örneğin kuru baklagilleri tüketirken üzerine kimyon eklemeniz, sindirime çok yardımcı olacak ve gaz şikayetinizi azaltacak. Yemeklerden sonra rezene ve anason çayı içmek de sindirimi rahatlatıp gaz şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Eğer bütün bu maddelere dikkat etmenize rağmen hala şişkinlik, gaz gibi problemler yaşıyorsanız hassas barsak sendromu ( IBS) olabilirsiniz. IBS, organik bir bozukluk olmaksızın kolonun motor aktivitesinin bozulmasının nedeni olarak bilinmemektedir. Stres, hava yutma, besin intoleransı, menstural siklus sırasında görülen hormonal etkiler olası nedenler arasında sayılmaktadır. Aşırı laksatif kullanımı, aşırı kafein tüketimi, önceden geçirilmiş barsak hastalıkları, antibiyotik tedavisi uyku düzensizlikleri ve yorgunluk hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Belirtileri karında şişkinlik, gaz, kabızlıkla dönüşümlü olarak görülebilen diyare, rektumda ağrı, dışkıda müküs bulunmasıdır. Özellikle kadınlar arasında sık rastlanan bir hastalıktır.