Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, bağırsak sağlığına dost olan probiyotik bakteriler hakkında bilmeniz gerekenleri açıklıyor.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Bağırsak sağlığına dost olan probiyotik bakterileri muhtemelen bir çok yerden duymuş veya okumuş olabilirsiniz. Bağırsak hastalıklarının yönetimine, şişkinliğin azaltılmasına, sindirim sağlığına kadar birçok yararlı etkisi olan probiyotiklerin sağlık yararları sadece bağırsaklarla sınırlı değil. Kolesterolün azaltılması, cilt ve ağız sağlığı hatta kilo kontrolüne bile fayda sağlayabiliyorlar.
Psikiyatri Araştırma dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu “dost” bakteriler sosyal anksiyetenin azaltılmasına da yardım ediyor. William and Mary Koleji psikoloji sınıfına kayıtlı çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 700’den katılımcıyla yapılan araştırmanın sonunda probiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.
Ontario’daki McMaster Üniversitesi’ndeki bir çalışmada farklı kişilik özelliklerine sahip farelerin bağırsak bakterileri yer değiştirildi. Korkusuz fareler endişeli farelerden bağırsak bakterilerini aldıktan sonra daha ürkek oldular. Agresif fareler diyetle beraber barsak florası düzeltilince daha sakin bir yapıya sahip oldular.
UCLA’da insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada probiyotikden zengin yoğurt tüketen kadınların korkmuş veya sinirli suratlara karşı duygusal tepkilerinin azaldığı görülmüş. Bilim adamları bu etkilerin “ bağırsak ve beyin arasında bir otoyol” sonucu oluştuğunu ve probiyotiklerin beyini etkileyen güçlü bakteriler olduğunu savunuyorlar.
LAHANA TURŞUSU: Turşu özellikle kış aylarında yemek masalarımızın vazgeçilmezlerinden oluyor. Yemeklerin yanına garnitür olarak kullanabileceğiniz gibi salatalarınızın, sandviçlerinizin ve hamburgerlerinizin içine de ekleyebilirsiniz. Tuz oranını azaltıp, kendi turşunuzu kendiniz yaparak daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
YOĞURT: En iyi probiyotik kaynaklarından biri olan yoğurt yemeklerimizin yanına çok yakışıyor. Sadece tamamlayıcı lezzet olarak değil; sabah kahvaltılarında yulaf, kuru meyve, tarçın ve cevizle birleştirerek hem kendiniz hem de bağırsaklarınız için harika bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
Günlük hayatınızda probiyotik besinleri tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Yoğurt ve kefir probiyotik içeriği en yüksek besinlerden. Lahana ve pancar turşusu da probiyotik açıdan zengin ve az tuzla hazırlandığı sürece rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerden.