Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilimize “piramit karnabahar” olarak geçen Romanesco, eşsiz görüntüsünün yanı sıra göz sağlığından kanser riskini azaltmaya kadar önemli özellikleriyle de ön planda.
Fotoğraf: Getty Images
Söz konusu sağlık olduğunda sayısız uzmanının önerdiği şeydir çok yönlü beslenmek. Bu sebeple ulaşılabilir noktada olduğu sürece birbirinden eşsiz sebzelere yer vermek de şart. Daha önce hiç farklı tariflerde kullanma şansınız oldu mu bilinmez ancak Romanesco da mutfaklarda değerlendirilmesi gereken bir sebze ve pek çok faydaya sahip. İlk kez İtalya’da ortaya çıkan Romanesco ya da piramit karnabahar, brokoli ve karnabaharın da yakın akrabası olarak biliniyor. Onu normal karnabahardan ayıran ise yuvarlak değil sivri bir şekle sahip olması. Şimdi de diğer önemli taraflarını keşfetme zamanı!
A, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve demir bakımından zengin olan piramit karnabahar, bu vitamin ve minerallerin vücutta kolay emilmesini de sağlıyor. Özellikle bitki bazlı ya da vegan beslenenler için son derece değerli bir sebze olmasının nedeni de bu.
Antioksidan görevi gören, yüksek C vitamini ve beta-karoten sayesinde serbest radikallerle savaşıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
A vitamini sayesinde göz sağlığı üzerinde de faydası mevcut.
Kalp sağlığını güçlendirerek kan şekeri, tansiyon ve kolesterol seviyelerini düzenleyen Omega-3 açısından da zengin.
Yapılan çalışmalar, piramit karnabaharın meme, prostat, yumurtalık ve kolon kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor.
Pişirme ve saklama yöntemleri, içerdiği vitamin ve mineralleri koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Buzdolabında saklanması ve faydalarından yararlanmak için alındıktan sonra bir hafta içinde tüketilmesi öneriliyor.
Pişirme işlemi sırasında besin kaybını önlemek için buharda pişirmek, sotelemek, kızartmak ya da fırınlamak en mantıklısı.
Romanesco hazırlamanın bir diğer püf noktası ise çok fazla ısıya maruz bırakmamak.
Pişirme yönteminize göre salatalarda, yemeklerin yanına garnitür olarak ya da direkt farklı sebzelerle soteleyerek tüketebilirsiniz.