Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hızlı, enerjik ve dinamik bir yoga versiyonu, bugünlerde Avrupa’yı kasıp kavuruyor.
Bedene ve zihne meydan okumak için tasarlanmış hızlı ve tempolu bir yoga tarzı olan “Roket Yoga”, bugünlerde Avrupa’da oldukça popüler. Peki, nedir roket yoga? Yeni bir fitness trendi mi yoksa daha erişilebilir bir sağlık hareketi mi?
Roket yoga, yoganın katı kurallar dizisiyle sınırlı olmaması, aksine kişiye göre uyarlanabilir olması gerektiğini savunan Amerikalı yoga eğitmeni Larry Schultz tarafından 1980’lerde geliştiriliyor. Schultz, bu yoga türüne, diğer yoga tarzlarının çoğundan daha hızlı olduğu için roket adını veriyor.
Roket yoga, zorlayıcı bir yoga türü olan Ashtanga yoganın daha hızlı ve tempolu hali olsa da bireyin vücudunun sesini dinleyen ve vücudun ihtiyaçlarına göre pozları değiştirme esnekliği sunarak kişiyi daha özgür bırakan bir yoga tarzı ve bu nedenle ilgi çekiyor. Keşfe açık bir yoga tarzı olarak yorumlanan roket yoga, yüksek temposu ve enerjik yaklaşımı nedeniyle “Hızlı Ashtanga Yoga” olarak da anılıyor.
Dünyadaki yoga gelişmelerini takip eden ve online yoga okulu “Lemon Tree Yoga School”un kurucularından olan yoga eğitmeni Işıl Ülkü, roket yogayı Vogue Türkiye için şöyle anlatıyor: “Roket yoga, Ashtanga yoganın bir çeşidi olarak geliştirildi. Ashtanga’nın katı serilerinden farklı olarak, roket yoga daha esnek bir yaklaşım sunuyor ve pratik yapanlara pozisyonlar arasında kendi vinyasa geçişlerini serbestçe ekleyebilme özgürlüğü tanıyor. Bu sayede daha dinamik, akıcı ve kişiselleştirilmiş bir pratik olanağı sağlıyor.”
İki yıldır Ashtanga yoga ile ilgilenen Ülkü, roket yoganın “modern Ashtanga” olarak tanımlanabileceğini söylüyor: “Roket yogayı uygularken, kendi vinyasa geçişlerimi serbestçe ekleyebilmek, benim için yoga pratiğini daha özgür ve eğlenceli hale getiriyor.”
Türkiye’de roket yoganın popülaritesinin yeni yeni artmakta olduğunu söyleyen Ülkü, “Yoga camiasında farklılık arayan ve pratiklerine yenilik katmak isteyenler tarafından ilgi görmeye başladı. Benim tecrübeme göre, roket yoganın özgürleştirici yapısı ve kişiselleştirilebilirliği, özellikle geleneksel Ashtanga serilerinin katılığını aşmak isteyen yogiler arasında ilgi çekebilir. Zamanla, bu yoga stilinin Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyorum” diyor.
Günümüzde, yenilikçi ve farklı yoga stillerine yönelik ilginin sürekli artmakta olduğunu belirten Ülkü, roket yoganın dinamik ve erişilebilir yapısının, bu ilgiyi karşılayacak çeşitlilik ve esnekliği sunduğunu belirterek, “Roket yoga, fiziksel zorlukları aşmanın yanı sıra zihinsel ve duygusal esnekliği de teşvik eder. Bu da günümüzün hızlı yaşam temposuna uyum sağlamaya çalışan bireyler için cazip bir alternatif oluşturabilir” diyor.
Ülkü, roket yoganın ülkemizde yaygınlaşmasının yoga eğitmenlerinin bu stil konusunda daha fazla bilgi ve deneyim kazanmalarına bağlı olduğunu söylüyor: “Eğitmenler roket yoganın temel prensiplerini ve uygulama tekniklerini öğrenerek, derslerinde bu stilin özgürlükçü ve yenilikçi yaklaşımını katılımcılara aktarabilirler. Bu sayede roket yoganın Türkiye’deki yoga topluluğu içinde daha geniş bir kabul görmesi ve popüler hale gelmesi mümkün olabilir.”
• Geliştirilmiş denge ve koordinasyon sağlar.
• Hızlı bir uygulama olduğu için güçlü bir kardiyo egzersizidir; dolayısıyla kalori yakmaya, kasları güçlendirmeye yardımcı olur.
• Esnekliği ve gücü artırır, dengenin geliştirilmesine yardımcı olur.
• Stres gidermek için idealdir.
• Zihinsel sağlığı teşvik eder.
• Hem bedeni hem de zihni zorlayan güçlü ve canlandırıcı bir uygulamadır.
• Odaklanmayı geliştirir.