Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kahvaltının psikolojik olarak mutlu ettiği ortada, peki sağlığımıza nasıl katkı sağlıyor?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Cemal Süreya’nın kahvaltıyla ilgili meşhur sözünü eminim bir çoğunuz hatırlıyordur; “Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı…”
Evet, birçok insan güne kahvaltıyla başladığında kendini daha iyi, mutlu ve enerjik hissettiğini dile getiriyor. Bilim adamları da bu konu üzerinde çalışmış ve kahvaltıyla mutluluğu bilimsel olarak da birbirine bağlamış. 541 kişinin dahil edildiği çalışmada, her gün kahvaltı yapanların mutluluk puanları en yüksekken, kahvaltı yapmayanların mutluluk puanları düşük bulunmuş. Ayrıca çalışma sonucunda, günlük öğün sayısıyla mutluluk arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüş. Günde 3 öğün yemek ve 1-2 ara öğün yapan bireyler en mutluyken; öğün ve ara öğün alımındaki azalma mutluluk puanlarının düşmesine yol açmış. Ayrıca, kahvaltılarını atlayan, günde sadece 2 öğün yemek yiyen bireyler ve günde yalnızca bir öğün yemek yiyenlerin mutluluk puanları en düşük seviyedeydi.
Psikolojik olarak mutlu ettiği ortada, peki sağlığımıza nasıl katkı sağlıyor? Yapılan çalışmalar yeterli ve dengeli bir kahvaltının, kalp sağlığını destekleyeceğini gösteriyor.
Geçtiğimiz Mart ayında Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde yapılan bir çalışmaya göre, günlük beslenme düzeninde kahvaltı öğünlerinin atlanması kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Çalışmanın detayına baktığımızda bireyler; yüksek enerjili kahvaltı tüketenler, düşük enerjili kahvaltı tüketenler ve kahvaltıyı atlayanlar olarak üç gruba ayrılmış. Yüksek enerjili kahvaltı modelinde yaygın olarak tüketilen kahvaltılık ürünler arasında süt, peynir, tahıl gevrekleri, ekmek ve bal yer alıyor. Çalışma sonucunda, yüksek enerjili kahvaltı tüketenlerin, kahvaltıyı atlayan veya düşük enerjili kahvaltılı tüketen bireylere kıyasla daha sağlıklı damar yapısına sahip olduğu bulunmuş.
Kahvaltıyı atlayanların en büyük bahaneleri ‘zamansızlık’ veya ‘iştahsızlık’. Ben de bu sebeple sizlere hem hafif hem de hızlı birkaç kahvaltı alternatifi yazmak istedim;
• 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 5-6 çilek ve 1 bardak süt ile smoothie
• 2-3 adet grisini ve 1-2 dilim peynir
• 1 kase yoğurt, 2-3 yemek kaşığı kuru meyve, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve tarçın
• 2 yumurta ile omlet ve 1 dilim ekmek
• Krem peynir ve avokado ile yapılmış sandviç
• Tam buğday unundan yapılmış krep ve 1-2 dilim peynir
Protein içeren kahvaltı örneklerine buradan ulaşabilirsiniz.