Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ashwagandha nedir, faydaları ve zararları hakkında detayları keşfedin. Alternatif tıbbın popüler takviyelerinden biri olan Ashwagandha ne işe yarar öğrenin!
Alternatif tıp; sağlık ve wellness rutinlerimize ek olarak geliştirilen bir konsepttir. Hint ve Ayurvedik tıpta kullanılan bir bitki olan Ashwagandha ise alternatif tıbbın popüler takviyelerinden biridir. Bir diğer adı da Hint ginsengi olan bu bitki Hindistan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun kuru bölgelerinde bulunuyor. Özellikle de stres ve anksiyete üzerindeki etkileriyle de tanınan Ashwagandha hakkında bildiklerimize göz atın.
Bilimsel adıyla withania somnifera olarak bilinen Ashwagandha yaprakları, meyveleri ve kökleri farklı etken maddelere sahip bir bitkidir. Genellikle takviye olarak kullanılan Ashwagandha, vücutta dengeleyici bir etki yaratan adaptogen olarak kullanılır. Yani vücudu ve zihni stresle başa çıkma konusunda yardımcı olabilecek maddeler içerir.
Hint geleneksel tıbbında en çok kullanılan bitkilerden biri olan Ashwagandha, diğer bitkilerle kullanıldığında sinerjik bir etki yarattığı biliniyor. Uzmanlara göre Ashwagandha, sinirleri yatıştırmak, uykusuzluğa karşı mücadele etmek, vücuttaki iltihabı gidermek için kullanılırken anksiyete ve stresi azaltmasıyla biliniyor. Öte yandan enerji verdiğinden bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor. Ayrıca Hindistan’da yaygın bir ilaç olarak kullanılan bu bitki, solunum rahatsızlıkları, tümör ve yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılıyor.
Uzmanlara göre 3 aydan daha uzun süre kullanıldığında bulantı, kusma, karaciğer rahatsızlıkları ve sindirim sistemini olumsuz yönde etkilemek gibi sorunlara yol açabilir. Takviye olarak kullanılan Ashwagandha yüksek tansiyon, tiroid ve antiepileptik ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Ashwagandha, toz, hap ve sıvı damlalar şeklinde kullanılabilir. Takviye ürünleri genellikle günde bir veya iki kez 300 ila 500 miligram almanızı öneriyor. Uzmanlar ise günde 1000 miligramın üzerine çıkmamanızı öneriyor. Diyetinizde veya takviye programınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce, doktorunuzla görüşmeniz tavsiye ediliyor.