Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla yola çıkan uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye yeni sezonunda da devam ediyor.
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla yola çıkan uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye yeni sezonunda da devam ediyor.
Gate 27 kurucusu Melisa Tapan ev sahipliğinde Yeniköy konuk sanatçı evinde düzenlenen ve sezonun ilk Art Brunch’ında, kültür & sanat dünyasının önde gelen fikir liderleri ve etkileyicileri bir araya geldi. Yaratıcı zanaat, toplumsal ve kolektif projeler üzerinde çalışan Yaratıcı Zanaat Projesinin liderleri Sanatçı Bilal Yılmaz ile Küratör Lydia Chatziiakovou’da bu buluşmaya katıldılar. Bilal Yilmaz ve Lydia Chatziiakovou, küratörlüğünü yaptıkları ”Yaratıcı Zanaat Konaklama” programını tanıttılar. Ayrıca “Yaratıcı Zanaatkar İşbirliği (Creative-Craft Collaboration) programının ilk misafir sanatçısı Mahzaib Baloch ile bölge zanaatkarlarının işbirliği ile ortaya çıkardıkları Ro-Thog adlı eseri de ilk kez sergilendi.
Bilal Yilmaz ve Lydia Chatziiakovou liderliğinde gerçekleşen Creative-Craft Projesinin ayrıntılarına gelecek olursak... Proje kapsamında sanatçılar ve zanaatkarlar arasında üretim odaklı karşılıklı bir iş birliği ve diyalog yaratıyor. Yaratıcı yaklaşımlar ile geleneksel el sanatlarını deneysel bir üretim altında buluşturmak, uluslararası sanatçıların İstanbul'un zengin zanaat kültürünü keşfetmelerine, zanaatın kentin sosyal yaşamına ve dokusuna yansımalarını farklı açılardan görmelerine, zanaat atölyeleriyle etkileşime geçmelerine ve yeni katmanlar eklemelerine olanak sağlıyor. Kısacası bu program, zanaatı, sanatçıların şehir deneyimlerine yanıt olarak fikirlerinin konseptini ve gerçekleştirmesini deneyebilecekleri alternatif, sosyal ve kültürel olarak sürdürülebilir bir üretim modelinin bir parçası olarak görüyor.
Program, sanatçılar ve zanaatkarlar arasında yalnızca araştırma sırasında değil, aynı zamanda üretim sürecinde de anlamlı etkileşim ve iş birliğini sağlaması açısından diğer benzer girişimlerden farklı olanaklar sunuyor. Bilal Yılmaz, 2012'den beri zanaatın haritalanması ve yaratıcı üretimdeki potansiyeli konusunda kapsamlı bir saha araştırması yürütüyor. Zanaat üzerine çalışmaları, 2. İstanbul Tasarım Bienali, 15. İstanbul Bienali ve uluslararası Arte Ùtil’de yer aldı. Lydia Chatziiakovou, 10 yılı aşkın bir süredir "toplumsal değişim için sanat" üzerinde çalışan deneyimli bir küratör ve aynı zamanda Selanik'teki yaratıcı sanatlar yönetim ofisi ArtBOX'ın eş direktörlük görevini yürütüyor.
Creative-Craft Projesinin ilk misafir sanatçısı, Mahzaib Baloch ise Gate 27 Konuk Sanatçı Programı kapsamında İstanbul'da kaldığı iki aylık süre boyunca, zanaat kültürüyle çok değerli bir etkileşimde bulundu. Bu süre boyunca kendisini saha araştırması yoluyla yerel el sanatları sahnesi ve ikamet odağının genel yaklaşımıyla tanıştıran program küratörleri ile araya gelerek rehberlik alma fırsatı yakaladı. Baloch, aynı zamanda zanaat atölyelerinde üretimin çeşitliliğini ve zenginliğini deneyimledikten sonra, sanatsal pratiğini İstanbul'un en deneyimli kakma ustalarından Thomas Usta'nın sanatıyla birleştirdi ve bu iş birliğinin meyvesi olarak çok değerli bir eser ortaya çıkardı. Bu eser, Thomas Usta tarafından oyulmuş ve daha sonra Baloch tarafından bir patina elde etmek için yapay olarak manipüle edilmiş bir bakır levhadan oluşuyor. Eserde geleneksel Ortadoğu halılarında görülen hayat ağacı deseninden esinlenildiği gözlemleniyor. Birbirine bağlı anlamlar, bilgiler ve etkileşimlerle dolu olan iki unsur -bakır ve kağıt- farklı zamanları, yerleri, gelenekleri ve nesilleri kapsayan benzersiz bir çerçevede yan yana kuruldu.
Gate 27, bu dönemde de farklı disiplinlerden çeşitli sanatçıları konuk ederken, iş birliklerini devam ettirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyor. Yeni sezonda uluslararası farklı iş birlikleriyle bir araya gelmek için çalışmalarını devam ettiren Gate 27, yerel ağlarını da güçlendirmeye devam etmeyi planlıyor. Sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma kapsamında zanaat olmak üzere iki ana dalda programlar bu sezon yine ön planda olacak gibi görünüyor. Gate 27 Danışma Kurulu; Beral Madra, Dr. Nazan Ölçer, Assoc. Prof. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor.