29 Aralık 2019

Yılbaşı Sofranızı Hafifletecek 5 Tarif

YAZI: DİLARA KOÇAK

yeni,yıl

Yılın son gününe yaklaşıyoruz. Umarım harika bir yıl geçirmişsinizdir ve yeni yılınız bir öncekinden kat kat daha güzel olur. Yeni yılı evde karşılayacaklar için bugün harika bir haberim var. Hep birlikte yeni yıl sofranızı hafifletip, yeni yıla çok daha hafif ve mutlu girmenizi sağlayacağız. Yeni yılın ilk sabahı kendinizi çok daha iyi hissetmeniz için size 5 tarif hazırladım.

 

 

Kestaneli Balkabağı Çorbası

Kışa en çok yakışan besinlerden biri kestane. Mis gibi kestanenin kokusu ve balkabağının lezzetiyle yeni yıl sofranızda bu çorba harika bir başlangıç olacak.

-2 küçük soğan
-1 yemek kaşığı zyt
-3 dilim bal kabağı 
-1 kase tavuk suyu
-2 diş sarımsak
-Tuz
-Kimyon
-Karabiber
-1 çay bardağı süt
-8 kestane   

Balkabakları haşlanır. Kestaneler çizilir, tuzlu suda bekletilir ve fırında pişirilir. Soğan ve sarımsaklar zeytinyağı ile hafif kavrulur. Üzerine balkabağı ve kestane eklenir. Baharatlar ve tuz da eklendikten sonra 1 bardak süt, 1 bardak su ve 1 bardak tavuk suyu eklenir. Malzemeler piştikten sonra ocaktan alınır ve blenderdan geçirilir.

 

Narlı Buğday Salatası

Yeni yıla en çok yakışan meyve şüphesiz nar. Bu salata hem sofranıza çok yakışacak hem de yeni yıl sofrasında uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak.

-1 kase haşlanmış buğday
-½ (yarım) bağ dereotu
-Yarım kase nar
-5-6 dal yeşil soğan
-1 tatlı kaşığı nar ekşisi
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 

Çerkez Tavuğu

Hem hafif hem de tok tutan bir tabak istiyorsanız çerkez tavuğunu bir de bu tarifle deneyin. 

-5-6 adet ceviz
-Haşlanmış tavuk
-1 havuç
-3 yemek kaşığı yulaf
-1 kase yogurt 
-2 yemek kaşığı labne
-1 tatlı kaşığı hardal

 

Rendelenmiş havuçlar, kırılmış cevizler yoğurt ve labne ile birleştirilir. Daha sonra üzerine yulaf ve hardal eklenerek karıştırılır. İçine haşlanmış tavuk da ekleyerek servis edebilirsiniz.

 

Çikolatalı Humus

Yılbaşı sofrası tatlısız olmaz. Tatlıyı hafifleterek ertesi güne pişmanlık yerine mutlulukla uyanmaya ne dersiniz? O zaman çikolatalı humus nar ve hindistan cevizi ile süslenerek yeni yıl masasında yerini alamlı.

-1 çay bardağı nohut
-1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
-3 yemek kaşığı kakao
-5-6 adet hurma

Hurmalar sıcak suda bekletildikten sonra kabukları soyulur. Haşlanmış nohut, kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarılmış hurmalar, kakao ve hindistan cevizi yağı blender'dan geçirilir. Mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.

 

Ayıltan Smoothie

Bu tarifim yeni yılın ilk günü için. Eğer yılbaşı gecesi alkol aldıysanız veya karbonhidrat ağırlıklı beslendiyseniz ödem atan smoothieye ihtiyacınız olabilir.

-2-3 Dilim ananas
-Yarım muz
-1 avuç maydanoz
-1 avuç ıspanak
-Yarım limon suyu
-1 fındık büyüklüğünde zencefil
-Maden suyu

Bütün malzemeler blenderdan geçirilir, maden suyu eklenerek tüketilir.

ETİKETLER: 2019YILBAŞI , YILBAŞI SOFRASI