Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, Nisan ayında güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri yazdı.
Manav tezgahlarında rengarenk meyveler, sokaklarda cıvıl cıvıl çiçekler görmeye başladık. İyi yaşam ve sağlıklı beslenmenin temeli de aslında her zaman söylediğim gibi rengarenk beslenmek ve bütün sebze ve meyveleri mevsiminde taze olarak tüketmek.
Böylece hepsinin faydalı bileşenlerinden ayrı ayrı yararlanabiliriz. Ben de bu ay nisan ayında güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyvelerin hepsini sonrada aralarından Nisan’ın 1 şanslı sebze ve meyvesini seçip faydalarını sizinle paylaşmak istedim.
Enginar, kuşkonmaz, bezelye, bakla, taze soğan, taze sarımsak, madımak otu, semizotu, havuç, şalgam, pancar, marul, dereotu, taze kekik, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kereviz, brokoli ve lahana için son günler…
Çilek, çağla, can eriği, limon
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Enginarın karaciğer için çok faydalı olduğunu neredeyse herkes biliyor. Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir. Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diüretik etki oluşumuna yardımcı olabilir. ayrıca kandaki kolesterol seviyesinin dengelenmesine de yardımcıdır.
Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak ya da bulgur/kinoa/karabuğday/esmer pirinç ile içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerden biri olan çilek, serbest radikallerle savaşarak bizleri birçok hastalığa karşı korurlar. B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerinin yanı sıra E vitamini ve K vitamini ve folik asit de içerir. Kalsiyum, demir, bakır ve magnezyum da çileğin içinde bulunan minerallerden bazıları. Ona kırmızı rengini veren ve antioksidan özellik taşıyan antosiyanin adlı madde kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Çilek içindeki lifler sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesinde rol oynuyor. Ama çileğin kolesterol üzerindeki etkisi sadece içindeki liflerden kaynaklanmıyor, aynı zamanda içerdiği antioksidanlar da kolesterol üzerinde olumlu etki gösteriyor. 2008 yılında Metabolism dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre çileğin içindeki antioksidanlar kolesterol düşürücü etki gösteriyor.
Sabah kahvaltılarında yoğurt ve yulaf karışımızın üzerine ekleyerek, ara öğünlerde üzerine tarçın serperek ya da süt ve muzla blenderdan geçirip smoothie haline getirerek tüketebilirsiniz.