28 Mart 2015

Etli Empanada

YAZI: BRUNO SANTA CRUZ

Latin Amerika’daki her ülkede Empanada’nın bir versiyonunu görebilirsiniz. Mesela Arjantin’deki empanada daha dolgun bir hamuru olduğu için fırında pişirmeye daha uygundur. Peru’da Empanada’yı biraz daha tatlı-tuzlu karışık tatlarla tercih ederiz. Tıpkı sizin Türkiye’de kuş üzümüyle yaptığınız zeytinyağlı içleri gibi... Empanada dolgusunda et, tavuk ya da karides tercih edebilirsiniz. 
 
Bugün sizinle etli empanada tarifimi paylaşacağım. İster fırında pişirin ister kızartmasını yapın her versiyonunun zengin bir tadı vardır. Geç bir kahvaltı için doyurucu ve pratik bir çözüm, aile toplantıları, evde hazırladığınız kokteyller için de ideal bir atıştırmalıktır. İlk bakışta tarif biraz uzun görünebilir fakat güvenin bana, hazırlaması göründüğünden daha kolay ve hem emeğe hem yemeye değer bir hamur işidir empanada. Yemeden önce üzerine Peru’da yaptığımız gibi yeşil misket limonu sıkmayı unutmayın.
 
 
Etli Empanada
 
Etli Empanada Dolgusu
 
Malzemeler:
300 gr Bonfile
150 gr Küp Soğan  
10 gr Sarımsak Püresi
100 gr Küp Domates 
5 gr Kuş Üzümü
5 gr Doğranmış Kişniş
30 ml Ayçiçek Yağı
3 gr Tuz
1gr Karabiber
70 gr Karabiber
4 adet Haşlanmış Yumurta  
 
Hazırlanışı:
Etleri satır kıyması kıvamına gelinceye kadar doğrayın. 
Tavayı iyice ısıtıp sıvıyağı ekledikten sonra önce küp soğanları ekleyip soteleyin sonra sarımsağı ekleyip rengi pembeleşinceye kadar onu da soteleyin. Ardından doğradığınız bonfileyi, domatesi, kuru üzüm ve kişnişi de ekleyin. 3 dakika kadar yüksek ateşte pişirdikten sonra kenara alıp oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Bu dolguyu empanadaları doldurmak için kullanacağız.
 
Empanada Hamuru
 
Malzemeler:
250 grb Un
75 gr Tereyağ 
1 Adet Yumurta
40 gr Tuz
(Yoğurulacak kıvama gelene kadar su ekliyoruz)
 
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri mutfak robotunda karışıtırın.
Streç filme sarıp 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
Tezgahınızı unlayıp hamuru oklava yardımıyla yaklaşık 1 mm kalınlığında açın.
Çember bir kalıpla açtığınız hamurdan çıkarabildiğiniz kadar yuvarlak hamur parçaları çıkarın. 
Her bir yuvarlağın içerisine bir tatlı kaşığı et dolgusu koyup yarım ay şeklinde kapatın. (Hamurun kenarlarına çırpılmış yumurta sürerseniz birleştirmek daha kolay olacaktır.)
Kenarlarına bir çatalın ucuyla hafifçe bastırarak daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.
 
Hazırladığınız empanadaları kızartabilir ya da fırında pişirebilirsiniz.
 
Harcadığınız emeğe değecek, emin olabilirsiniz.
 

 

ETİKETLER: GURME , VOGUEGURME