Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Unutulmaya yüz tutan geleneksel zanaat tekniklerini tasarım odağına alan Cult Form’u ve kurucusu Merve Abedan’ı yakından tanıyoruz.
Merve Abedan markası Cult Form’u 2017 yılında, Bilgi Üniversitesi’nde okurken kuruyor. Modern formları yok olmaya yüz tutmuş zanaatlarla birleştirmeyi öncelikli hedefi belirleyen tasarımcı: “Tekstil sektörünün içine doğdum, o yüzden tasarımcı olmaya küçük yaşlarda karar verdim. Dedem özel çanta tasarımı ve imalatı yapardı, annemin ise haute couture parçalar yaptığı bir modaevi vardı. Ailemdeki herkes el işçiliğiyle iç içeydi” diyor ve ekliyor: “Onlar sayesinde ben de geleneksel Türk sanatları ve zanaattan çok etkilendim. El işçiliğindeki kalite ve kendine has kimlik, hiçbir üretim şeklinde yoktur.”
Geleneksel Türk sanatlarını ilham kaynağı olarak gören Abedan, pandeminin başındaki ilk karantina sürecinde, üzerinde çalışıp yorgancılık tekniğini kullanarak şekillendirdiği koleksiyonun Cult Form’a global düzlemde tanınırlık kazandırmasıyla rotasını Berlin’e çeviriyor. Daha önce staj yaptığı konsept mağaza Voo Store’un seçkisine Cult Form’u dâhil ediyor, markanın kökleri İstanbul’da kalsa da kendi serüveni İstanbul - Berlin arasında devam ediyor. “Berlin’e ilk gittiğimde birçok farklı kültürün net bir ahenk içinde birbiriyle yaşaması bana hem İstanbul’u hem de Türkiye’de birçok farklı kültürün varoluş şeklini hatırlattı” diyor Abedan.
Berlin ve İstanbul arasında çalışmanın onu kreatif olarak çok beslediğinden, özellikle birçok sanatçıyla çalışma imkanı yakaladığı için kendisini şanslı hissettiğinden de bahsediyor: “Bunlardan en yenisi ve beni en çok heyecanlandıranı, Berlin’de yaşayan sanatçı arkadaşım Esra Gülmen ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği oldu.” Tasarımcının hayali, zanaatkarların elinden tutarak daima sürdürülebilir bir üretim anlayışıyla çalışmak ve kültürümüze kök salmıaş zanaatları modern tasarımlarla buluşturarak yüceltmek. Ayrıca unutulmuş teknikleri tekrar gün yüzüne çıkarıp insanlara bunları hatırlatmak, bu sayede bu iş kollarını tekrar canlandırıp o insanlara tekrar iş imkanı sağlamak. “Bu karşılıklı fayda sağlayan bir iş modeli” diyor Abedan ve ekliyor; “Bununla birlikte bir sivil toplum kooperatifi kurmak hedeflerim arasında. Bu, adil çalışma standartlarına uygun bir kooperatif olacak.”