Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kraliyet ailesinin, ünlülerin ve tasarımcıların gözdesi ünlü Şapkacı Stephen Jones, Asya pazarında da büyük rağbet görüyor.
Suzy Menkes, Stephan Jones'la birlikte.
Fotoğraf: Darren Gerrish
Stephen Jones'a rastladığımda Rolling Stones grubuna şapka giydirmeye gidiyordu. Ama gerçek grubun yanına değil, bu rock yıldızlarının Saatchi Gallery'de sergilenmek üzere yapılmış heykellerinin şapkalarını ayarlamaya gidiyordu. Saatchi Gallery'de aynı zamanda grubun 50 yıl boyunca kullandığı kostümler, enstrümanlar, günlükler ve posterler de sergileniyor. Muhabbet ederken bana,"Asyalılar, şapka takmanın dönüştürücü gücünün farkındalar. Şapka takmak, İngiltere'deki sosyal sistemde de son derece yerleşik ama Kore'de baş aksesuarları kültürün çok önemli bir parçası haline gelmiş durumda," dedi.
Rolling Stones sergisinin ismi "Exhibitionism" (teşhircilik), ama Stephen Jones'u ve onun işlerini ben böyle tanımlamazdım. O, zamanında, Prenses Diana'ya gençlik dolu asil şapkalar hazırlayan; John Galliano'nun olağandışı Dior defilelerinde ona şapkalarla ilgili yardımcı olan ve bütün bunların gerçekleştiği 30 senelik süreçte kadınlar ve erkekler için iyi kalite şık şapkalar tasarlamaya hiç ara vermemiş bir isim.
Galliano'nun Dior'daki "Madame Butterfly" koleksiyonunda Stephen Jones etkisi, 2007 İlkbahar/Yaz Haute Couture Koleksiyonu.
Fotoğraf: InDigital
İngiltere'nin kuzeyinde doğmuş 1980'lerin moda çocuğu Stephen, gençliğinde bol bol club dünyasını keşfetmiş ve müzik yıldızı Boy George'dan bile önce kendi tasarladığı çılgın şapkaları takmaya başlamış. Daha sonrasında, kendi kuşağının en iyi şapka tasarımcısı olarak, Comme des Garçons'dan Rei Kawakubo'yla, Dior'dan John Galliano ve Raf Simons'la ve eşsiz tasarımcı Vivienne Westwood'la işbirlikleri yaptı. Ünlü müşterileri arasında Mick Jagger'dan Rihanna'ya dek birçok isim var.
Pop yıldızı Boy George, 1983'te efsanevi Blitz Club'da. Londra'daki kulüpler, Boy George'un ünlü olmasında adeta bir atlama tahtası işlevi gördü. Hem o hem de Stephen Jones, gösterişli giyimlerinden dolayı paparazzilerin ilgi odağıydılar.
Fotoğraf: Stephen Jones
Ünlüler için tasarladığı bazı şapkalar ve saç aksesuarları, 2009'da Victoria ve Albert Müzesi'nde "Hats: An Anthology by Stephen Jones" sergisi kapsamında gösterildi. Sergide, sanatçının Covent Garden, Royal Opera House'un arkasında bulunan mağazasındaki çalışma atölyesi de yeniden yaratılmıştı. Ziyaretçiler, bundan çok etkilenmişlerdi.
Ama dünyadaki birçok müşterisinin de bildiği üzere, "Stephen Jones" görünümü, sadece garip tasarımlardan ibaret değil. Bazen şık bazen küstah, bazen asil bazen cesur tasarımlarıyla farklı müşterilerine hitap edebilen bir şapkacı o. Şu sıralar, özellikle de iyi bir şapka takmanın yarattığı farkın en az kadınlar kadar farkında olan Koreli şık erkeklerin gözdesi.
Stephen Jones'un, Thom Browne Sonbahar/Kış 2014 koleksiyonu için hazırladığı filli saç aksesuarı.
Fotoğraf: InDigital
Stephen bu konuyla ilgili, "Kariyerimin başlangıcından beri Japonya ve özellikle Kore gibi Asya ülkelerinde satış yapıyorum. Beni Londra'daki mağazamda ziyarete gelen birçok Asyalı özel müşterim var ama aynı zamanda Corso Como'nun Kore'deki mağazasında da çok iyi satışlar yapıyoruz," dedi.
Birçok farklı stil yaratabilen şapka tasarımcısına, Amerikan, Asya ve Avrupa kültürlerinin şapkaya yaklaşımlarında bir farklılık görüp görmediğini sordum.
Stephen Jones, Seoul'deki Corso Como mağazasında Güney Koreli Aktris Song Kyu'yla söyleşiyor. Bu etkinlik, 2014'te Anna Piaggi'nin taktığı şapkalarla ilgili olan "Hatology" sergisiyle hemen hemen aynı zamanlarda gerçekleşmiş.
Fotoğraf: Yuna/Samsung
Stephen, "Şapka takmanın, İngiltere'de görsel dilin bir parçası olarak algılandığını düşünüyorum. Dünya çapında ise şapkaların İngilizlere özgü olduğu düşünülüyor," dedi. "Koreli biri de İngiliz idealini kendisinde nasıl yaratacağını düşünüyor. Bu ideal, kraliyet ailesinden etkilenerek oluşturmak istediği hanım hanımcık bir görüntü de olabilir, daha punkvari bir görünüm de. Kore stilinde dönüşümün çok önemli bir yeri var. Bu ister moda, ister estetik ameliyatlar ister şapka olsun, hepsinin özünde dönüşüm düşüncesi var."
W Korea dergisinin Ağustos 2015 kapağında, bir Stephen Jones şapkası ve duvak bulunuyor.
Fotoğraf: Young Jun Koo ve Hans Stauch/IMG'nin nazik izinleriyle.
Stephen Jones'un kariyer tarihinde hikayeler zengin. Central Saint Martins'deki okul günlerinden, Yeni Romantizm akımının müzisyenleriyle geçirdiği çılgın club gecelerine; 1980'lerin başında Diana'yla ilk kez tanışıp onun Walkman'inde Wham! dinledikleri andan, 2010'da Britanya İmparatorluk Nişanı aldığı güne kadar birçok anısı var.
Galler Prensesi Diana, Stephen Jones tasarımı bir bereyle, resmi bir ziyarette. Wales, Kasım 1982.
Fotoğraf: Getty
"Diana'yı şapkalar konusunda ciddi anlamda eğittim, özel hayatta takılacak şapkalar hangileridir, halk arasında hangileri takılır gibi konularda yardımcı oldum," diye açıklıyor Stephen, "Gençliğinden beri şapkalardan anlardı ama burada mesele onun artık genç bir Kraliyet üyesi ve geleceğin kraliçesi olarak nasıl şapkalar takması gerektiğiydi."
Stephen, şapka furyasını İngiltere'den Avustralya'ya ve Hong Kong'a kadar yaymaya çalışırken elbette İngiliz Kraliyet ailesiyle de iletişim halinde.
Onun uluslararası moda defileleri için tasarladığı etkileyici şapkaları nasıl unutabiliriz ki zaten? Jean Paul Gaultier, Claude Montana, Rei Kawakubo, Marc Jacobs ve Thom Browne gibi isimlerle çalışırken başından geçen komik anıları anlatarak beni bolca güldürdü.
Stephen Jones'un Dior Couture koleksiyonu için hazırladığı şapka, Sonbahar/Kış 2002.
Fotoğraf: InDigital
"Sanırım yaptığım en çılgınca şapka, John Galliano'nun Dior koleksiyonlarından biri içindi," dedi, "Bir kızın başına yerleştirmek üzere kızak tasarlamıştım ve o kızağın üstünde de bir tilki vardı! Kocaman, ağır bir aksesuardı, zavallı manken onu nasıl taşıyabildi gerçekten bilmiyorum! Ama şu zamana kadar her türlü şapkadan tasarladım; kuru buzla doldurulmuş, ters yüz edilebilen, ışıldayan, patlayan... Dünya'da ne varsa, hepsinden şapka yaratabilirsiniz!"
Stephen Jones, Dover Street Market'teki şapka enstalasyonuyla, Londra.
Fotoğraf: Darren Gerrish
"Exhibitionism" sergisi 4 Eylül 2016'ya dek The Saatchi Gallery'de ziyaret edilebilir. Duke of York's Square, King's Road, Londra SW3. (Pazartesi-Pazar, 0844 453 9020; https://www.saatchigallery.com)