Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Çocukların sık sık kitap okuması gerektiğini bütün anne-babalar bilir. Kitap okudukça daha çok okumak isterler; okuma hızları artar, okuduklarını daha iyi anlarlar. Bir yandan da hem kendini ifade etme yetileri gelişir hem de derslerinde başarıyı daha kolay yakalarlar.
Diyelim çocuk gelişim uzmanlarının önerdiği her şeyi yaptınız: ana karnında başladınız ona kitap okumaya. Bebekliğinde kitaplarla oynamasına izin verdiniz. Beraber resimlerine baktınız, hatta her gece yatmadan mutlaka ona kitap okudunuz. Kitaplarla o kadar haşır neşirdi ki, daha okula başlamadan okumayı keşfetti, önce bildiği resimli hikaye kitaplarını okuyormuş gibi yapmaya, sonra da kendi kendine kelimeleri hecelemeye başladı.
Bütün bunlara rağmen, okula başladıktan sonra okumayı sevmediğine karar veren bir çocukla işiniz var demektir. “Çok sıkıcı,” “Şimdi değil, sonraaaa,” ya da “Bu çok uzun, ben bunu bitiremem” tarzı şikayet ve itirazları sık sık duyacaksınız. Hatta siz ve öğretmeni kitap okuması için zorladıkça, çocuğunuz daha da fazla tepki gösterip, iyice kitaplardan soğuyabilir.
İş bu noktaya geldiğinde, kitap okuması için ona ödül vermek ya da seçtiği kitapları eleştirmek işe yaramaz. Çocuklarınızın sizleri de kitap, dergi ya da gazete okurken mutlaka görmesi gerekiyor. Okumanın bir amacı olduğunu öğrenmeli. Kitapların sadece hikayelerden oluşmadığını, dünyamız hakkında birçok gizemli bilgiyi de içerdiğini görmeli. Kitapları ve okumayı hayatımızın her alanına sokabilmeliyiz. Peki nasıl?
1. Yaşına uygun materyal seçin: Okumayı öğrenmek zaman alır. Okuma güvenlerini pekiştirmek için hem yaşlarına hem de okuma seviyelerine uygun kitaplar seçmeli, kelime bilgileri geliştikçe farklı konuları olan kitaplar deneyerek çocuğunuzun zevk alarak okuyacağı kitapları bulabilirsiniz. Hatta kitap okumayı öğrendikten sonra bile ona yüksek sesle kitap okumaya devam edebilirsiniz.
2. Zaman yaratın: Çocuklar zaman yönetimini her zaman iyi yapamayabilir. Ne zaman ödev yapacağını, ne zaman televizyon seyredip oyun oynayabileceğini düşünürken bir de kitap okumak için vakit ayırmayı düşünemeyebilir. Hafta içi, okul sonrası saatlerini, haftasonu da evde geçireceği zamanları birlikte planlayarak, çocuğunuz için en doğru programı birlikte yaratabilirsiniz. Eğlenceli çıkartmalarla süslü bir programa kitap okuma saatini eklemeyi unutmayın.
3. Eğlenceli bir hale getirin: Okuma seviyesi gelişmiş bir çocuk için bile tek başına kitap okumak keyifli olmayabilir. Çoğuğunuz çabuk sıkılıyor ve kitap okurken aklı sosyalleşmekte kalıyorsa sizinle paylaşabileceği kitaplar seçin. Bilmece, bulmaca, zeka oyunları, keşfetmeye, araştırmaya yönelik kitaplar ve rehberler, birlikte okunabilecek, üzerinde sohbet edilebilecek keyifli bilgiler içerir.
İşte size okumayı sevmeyen çocukların bile seveceği 10 kitap:
Sor Bakalım: Bilim, NTV Yayınları, 25 TL
Doktor Abuksabuk ve Profesör Aklıçabuk çocukların sorularını cevaplıyor. Doktor Abuksabuk bir uydurma doktoru ve verecek bir sürü cevabı var, Profesör Aklıçabuk’un ise bu saçma cevapları düzeltecek bol bol zamanı. 1996’da Fransız çocuk dergisi Astrapie’de doğuan bu iki karakter kolektif bir yazarlar topluluğu sayesinde altı kitaplık bir seri oluşturdu. Çizimleriyle de çocukların beğeni ve ilgisini toplayan serinin diğer kitapları da doğa, sağlık, astronomi, vücut ve nasıl çalışır üzerine.
Acaba Nasıl: Bilmeniz gereken 500 şey, Derek Fagerstrom-Lauren Smith, NTV Yayınları, 38 TL
Bu kitapta araba lastiğiyle salıncak yapmaktan radyo yapmaya, ananas dilimlemekten yumurta haşlamaya, badana yapmaktan sifon tamir etmeye hemen herkesin bilmesi gereken 500 şeyin en basit şekilde adım adım tarfini bulacaksınız.
Roma: Bilmek istediğiniz her şey, Klay Lamprell, NTV Yayınları, 20 TL
Dünyanın belli başlı şehirleri hakkında bilmek isteyebileceğiniz her şey resimli ve esprili bir anlatımla genç kaşifler için kaleme alındı. Londra, Paris ve New York’u da ele alan serinin bu kitabında eski çağlardaki gladyatörlerden günümüz futbolcularına, araba yarışlarından dilek çeşmelerine çocuğunuzla beraber Roma hakkında bilmediğiniz birçok şey keşfedeceksiniz.
Gülmek Serbest Dostlar, Halit Kıvanç, NTV Yayınları, 13 TL
Kısa kısa fıkralar, hikayeler ve analizlerden oluşan bu keyifli seçki yıllardır bizi hem güldüren hem de düşündüren Halit Kıvanç’ın imzasıyla çıktı. Kıvanç’ın hayvanlar üzerine yazdığı köşe yazılarını ve meslek hayatı boyunca biriktirdiği fıkraları topladığı bu kitap 2-3 sayfalık bölümleriyle en sıkılgan okuyucuyu bile cezbetmeye aday.
Eyvah Kitap, Mine Soysal, Günışığı Kitaplığı, 15 TL
Bu kitapta çocuğunuz kendini bulabilir. Yazarın çocuklarla kitap okuma üzerine yaptığı sohbetlerden yola çıkarak kaleme aldığı hikayelerden oluşan Eyvah Kitap’ta, klasiklerden nefret ettiğini sananlar da var, bilgisayarla kitaplar arasında seçime zorlananlar da. Hatta kitap okuduğu duyulursa karizmasının çizileceğinden korkanlar da.
Einstein Bulmacası, Jeremy Stangroom, Domingo Yayınevi, 16 TL
Einstein beş komşu ve bir balık hakkındaki meşhur bulmacasını çocukken tasarlamış. Problem öyle akıllıcaymış ki Einstein bu soruyu her elli kişiden yalnızca birinin çözebileceğini öne sürmüş. İşte bu kitapta en şaşırtıcı zihin açıcılar sizleri bekliyor. Çocuğunuz yüksek sesle okusun, siz de onunla birlikte çözüm üretmeye çalışın. Bakalım kimin beyni nasıl çalışıyor.
Saftirik Greg’in Günlüğü: Kendin Yap Kitabı, Jeff Kinney, Epsilon Yayınları, 18,50 TL
Fenomen serinin birçok kitabı okumayı sevmeyen çocukları bile takipçi kitlesine kazandırmayı başardı. Serinin en popüler kitabıysa hiç kuşkusuz Kendin Yap versiyonu. Bir yandan Saftirik Greg’in maceralarını takip ederken, çocuğunuz bir yandan da kendi hikaye ve çizimlerini ekleyebiliyor.
Çıtır Çıtır Felsefe: Ben ve Başkaları, Brigitte Labbé, Günışığı Kitaplığı, 9 TL
Karışık felsefi kavramları çocukların anlayacağı bir dilde sunmak için yola çıkan yazarın Çıtır Çıtır Felsefe serisi çocukların günlük yaşamlarında sıkça karşılaştıkları olayları örnek soru cevaplarla öyküleştiriyor. Birçok okulun da en çok önerdiği kitaplar arasında olan dizi, renkli karikatür tadındaki özgün çizimleriyle de benzersiz. Yalnızca Fransa’da 2 milyonun üzerinde baskı yapan Çıtır Çıtır Felsefe kitapları Türkiye de dahil olmak üzere 17 ülkede yayında. Bizim favorimiz serinin onaltıncı kitabı Ben ve Başkaları.
Macbeth, William Shakespeare, NTV Yayınları, 10 TL
Macbeth de mi bu listede yer alacaktı? Dünyaca ünlü klasikler çizgi roman olursa elbette. Bu seriyle sadece Shakespeare değil, Kafka, Dostoyevski, Hugo ve Dickens gibi önemli yazarların başyapıtlarını da okuma listenize alabilirsiniz. Çarpıcı çizimlerle renklenen bu klasik dünyalar tüm çizgi roman sevenlerin beğenisini topluyor. Üstelik her çizgi romanın arkasında dünyaca ünlü yazarlarla, karakterlerle ilgili çok özel ve şu ana kadar pek de bilinmeyen kısa kısa bilgiler var.
İnsan Vücudu Yapboz Kitabı, NTV Yayınları, 25 TL
Bir oyuncak okunur mu demeyin. 48 parçalı bu yapboz kitabı iskelet sistemi, beynimiz, dolaşım ve kas sistemlerimiz ve hatta duyu organlarımıza kadar insan vücudu hakkında birçok bilgiyi eğlenceli bir şekilde sunuyor. Dr. Malcolm Clark danışmanlığında hazırlanan beş farklı yapbozu bir aile aktivitesi olarak da kurgulayabilir, önce okutup sonra oynatabilirsiniz.
- Ahu Terzi