Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bizler evde durdukça doğa kendine geliyor. Çin'deki hava kirliliği ciddi bir şekilde azaldı, hatta Venedik kanallarında yunuslar yüzmeye başladı...
Fotoğraf: @erdem
Küreselleşme ve globalleşmenin tam ortasına doğmuş bir nesil olarak içerisinde bulunduğumuz olağanüstü sürece uyum sağlamak zor. Zira alışmamız gereken yeni terimler bu iki konseptten ziyadesiyle uzak: İzolasyon ve karantina. Ülke sınırlarının kapatılmasına psikolojik olarak zar zor uyum sağlarken, sosyal hayattan uzak bir şekilde – sokağa bile çıkmadan – yaşamak ilginç bir sınav fakat her bilinçli ve sorumluluk sahibi birey gibi kendi sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumak adına bu önlemleri almamız şart. Milano’daki arkadaşlarımın sadece eczaneye ve gıda satan marketlere gitmek için evden resmi izinle çıkabildiklerini düşününce durumun ciddiyetini idrak ediyor ve önlem almaya başlıyor insan.
Bu süreçte evde ne kadar sıkıldığımızdan, arkadaşlarımızla yüz yüze görüşmeyi çok özlediğimizden, seyahat planlarımızın suya düşmesinden bahsetmeyeceğim. Küresel ekonominin gördüğü zararı da konu etmeyeceğim. Tam aksine koronavirüs nedeniyle duran hayatın olumlu taraflarını ele alacağım. İnanması güç ama evde kalmanın, dünya telaşından uzaklaşmanın tahmin ettiğimizden daha büyük faydaları var. Hep kendimizi düşünmeye programlandığımızdan, ilk etapta bize olan faydalarını düşünmeye başlamışsınızdır eminim ama üzgünüm bu kez kendimizi ikinci plana atmalıyız çünkü günlük hayat akışımızı askıya almamızın bizlerden çok doğaya faydası var.
Fotoğraf: NASA
Bizler evde durdukça doğa kendine geliyor. Çin'deki hava kirliliği ciddi bir şekilde azaldı (NASA'nın yayınladığı uydu görüntülerinden Çin'deki hava kirliliğinin 2 hafta içerisinde ne kadar azaldığını görebilirsiniz), hatta Venedik kanallarında yunuslar yüzmeye başladı... Stanford Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanı Marshall Burke hava kirliliğindeki bu azalmanın yalnızca Çin'de 5 yaş altı 4 bin çocuğun, 70 yaş üstü 73 bin insanın hayatını kurtardığını açıklıyor. Tabii bu açıklama pandemileri olumladığı veya olumlamamız gerektiği anlamına gelmiyor, gelmemeli de. Koronavirüs ehemmiyetli bir mesele. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) açıklamalarını takip etmeli, Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarını ciddiye almalı ve sorumluluk sahibi olmalıyız!
Here's an unexpected side effect of the pandemic - the water's flowing through the canals of Venice is clear for the first time in forever. The fish are visible, the swans returned. pic.twitter.com/2egMGhJs7f
— Kaveri ?? (@ikaveri) March 16, 2020
Koronavirüsten çıkarmamız gereken ders dünyanın merkezine dünyayı koymamız gerektiğidir belki de. Kendimizden çok başkalarını düşünmeyi, bencil olmamayı ve dünyanın sadece biz insanlara tahsis edilmediğini nihayet anlamayı... Hepi topu 6 günlük bir karantinanın ve sokağa çıkma yasağının ardından Venedik kanallarında yüzen balıkları ilk kez görebildiğimize göre evrene bunu borçluyuz!