Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Amerika'nın en büyük oyuncak firmalarından Mattel, küçük kızları Barbie'nin gerçek bir arkadaş olduğuna inandırmaya hazırlanıyor. Peki ya o gerçek bir ajansa?
Barbie: (Bir anda ciddileşen sesiyle) "Senden bir konuda yardım isteyebilir miyim, merak ediyorum. Ben ve Teresa kavga ettik ve şimdi konuşmuyoruz. Onu gerçekten özlüyorum ama ne yapacağımı da pek bilmiyorum. Sence ne yapmalıyım? "
Test edilmek için Barbie’nin ilk kez tanıştırıldığı çocuk, Barbie ile başbaşadır. Cevap verir: "Git ve özür dilerim de."
Barbie: "Haklısın en doğru yol af dilemek olacak. Artık ona karşı kızgın da değilim, onunla tekrar arkadaş olmak istiyorum."
Şüphesiz Barbie kız çocuklarının kişisel tarihlerinde önemli yere sahip. Onu giydirdi, onunla çay içti, hayal güçlerini de işin içine katarak Barbie’lerden birer arkadaş yarattılar. Ama Barbie’nin ağzından çıkacakları büyük ölçüde çocukların kendisi belirledi. Thomas Edison bile konuşabilen oyuncağın yaratabileceği etkiyi fark etmiş ve de not defterine konuşabilen oyuncak fikrini not etmişti. Konuşarak iletişim kurabilmek çok daha güçlü bir iletişim biçimi yaratacaktı. Konuşan oyuncaklar günümüz için yeni bir icat değil, hatta geçtiğimiz yıllarda fazlasıyla etrafımızı sardılar; konuşan köpekler ve Furby’ler de buna dahil.
Mattel’in çıkardığı ürünlerde kaliteyi elden bırakmadığını göze alırsak, bu kadar beklemesinin arkasındaki neden Hello Barbie ile kendini açık ediyor. Yeni Barbie’nin konuşabilmesi için şirket en iyi Hollywood ses sanatçıları ile çalışmış. Etraflı bir araştırma geliştirme çalışmasının yanında en dayanıklı materyelleri kullanmış. Yapay Zeka’nın en iyi örneklerinden biri Hello Barbie’nin beline kemer olmuş.
Hello Barbie’de geliştirilen sistem sonucu çocukların Barbie ile yaptıkları her konuşma kaydedilliyor ve de Wifi bağlantısı aracılığıyla üretici firmanının veri ağına düşüyor. Transkript haline getirilen her konuşma yazılı bir biçimde saklanıyor. Aileler çocuk Barbie ile her konuştuğunda bir ileti alabiliyor ve de ne konuştuğunu da birebir dinleyebiliyor.
Silikon Vadideki araştırmacılar ise Mattel ve ToyTalks ortaklığının Google veya Facebook kadar iyi bir güvenlik duvarına sahip olup olmadığını araştırıyor. Ya Barbie’ler hacklenir ve ebeveynlerin istemeyeceği mesajlar çocuklara iletilirse? Ya da çocuk koruma programında bir yetkilinin söylediği gibi ya bir hacker Barbie aracılığı ile çocuğa annenin çantasını kapının önüne koy gibi bir komut verir ve dolandırıcılığa sebep olursa?
Bu risklerin bugün sanal dünya ile hepimizin çevresini saran riskler olduğu da apaçık ortada, bilgisayarın kamerasından her an izlenebileceğimiz gerçeği veya sayısız kredi kartı kopyalanma riski bunlardan sadece birkaçı. Bütün bu eleştirilerin Mattel’e iletildiği ve şirketin bu güvenlik problemlerini dikkate alacağı öngörülüyor.
Kızların en yakın arkadaşı Barbie artık hem konuşuyor hem de dinliyor. Kültürel anlamda çok fazla referans noktasına sahip Barbie deyince akan sular duruyor. Sadece küçük kızlar için de değil. Barbie popüler kültüre olduğu kadar modaya da birçok yerinden dahil oldu. Ondan ilham alan tasarımcılar, onu giydiren modaevleri, ona öykünen modeller, Barbie sendromu ve daha otesi. Kızların en yakın arkadaşı, kıyafeti ve giyimi deneyimledikleri yer. Bir Barbie hayranı Miley Zicherman eğer Barbie benimle sohbet edebilirse benim daha yakın bir arkadaşım olur’ diyor. Anlaşılan o ki Gepetto etkisi Barbie’yi daha iyi bir arkadaş yapacak, bakalım Barbie en yakın arkadaşlarına sadık kalabilecek mi ?
Kapak fotoğrafı: Angie Smith