19 Aralık 2014

Üç Dip Bir Cips

YAZI: BENGİ KAYHAN

Bu sofralar meselesinde en çok karşılaştığım talep; “Yemeğe başlamadan sofrada bir kaç bir şey olsa, farklı olsa, insanlar sofraya oturmadan atıştırabilseler. Meze gibi ama çok da doyurucu olmasın.” Ben de farkettim ki insanlar rus salatası, humus, zeytinyağlı dolma üçlemesine daha pratik bir muadil arayışındalar.
İster cipsle ister ekmeklerle ister çiğ sebzelerle servis edin. Maç izlemeye, sohbet etmeye, bir kaç kadeh bir şeyler içmeye eş dost uğradığında ya da uzun sofralarda herkesin gelmesinin beklendiği ve ilk gelenlerin açlıktan kıvrandığı o saatlerde, sunabileceğiniz bu üç bandırmalık sizi kurtaracak.
 
İstanbul’da, bu üçünü de gerçek haliyle yiyebileceğiniz o kadar az mekan var ki inanamazsınız. İçeriden biri olarak sizi uyarayım; avokado poşette hazır püre olarak geliyor, tahmin edeceğiniz üzere içine birçok koruyucu madde eklenmiş oluyor ve tadı taze yapılmışının yanından geçmiyor. “Guacamole” dediğimiz avokado bazlı dip Meksika mutfağının en popüler yan ürünlerinden biridir ve bizdeki bir sürü “Meksika” mutfağında yalnızca hazırına denk gelmek benim her zaman içimi sızlatıyor çünkü yapılması da çok zor bir şey değil ki siz de yaparken göreceksiniz.
 
 
“Romesco” nun ise kendine özgü tadı, tazecik közlenmiş biberin içinde biriken sudaki yoğun biber aromasından gelir ancak birçok mekanda genellikle konservelenmiş köz biber kullanılıyor.  Tazesini bir kere yaptığınızda konservedeki suyun hafif ekşi ve yapay tadını hemen anlayacaksınız ve bunu farkettiğinizde lokmalarınıza değer veren biri iseniz üzüleceksiniz.
 
 
“French Onion” kavrulmuş kuru soğan ve ekşi kremayı karıştırmak kadar kolay ve kulağa geldiği kadar da muhteşemdir. Ekşi krema bulması pek de kolay bir şey olmadığı için süzme yoğurt ve krema karışımıyla yerini doldurdum. Türk damak tadına bu kadar uygun olan bu basit tanrıçamsı lezzet nasıl hala modern meze sofralarında yerini çoktan almadı şaşırıyorum. Bir an önce üçünü de orijinal ve taze halleriyle birçok mekanda görmek dileğiyle.
 
 
Guacamole
 
Malzemeler:
Avokado 2 adet
Kokteyl Domates 4 adet
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Mor soğan Yarım soğan
Kişniş yarım paket
Lime 2 adet
Tuz dilediğiniz kadar
 
Tarif:
Avokadoları boyuna, bıçağı çekirdeğe dayayarak ikiye kesin ve çekirdeğini çıkarın. Kaşık yardımıyla içini kabuğundan kazıyarak alın. Domatesleri, avokadoları, zeytinyağını, lime suyu ve tuzu blender’ın içine atın, yumuşacık pütürsüz bir kıvam alana kadar çekin. Mor soğanı olabildiğince küçük doğrayın. Kişnişi de ince ince saplarıyla birlikte doğrayın. Blender’da çektiğiniz karışıma doğradığınız malzemeleri ekleyin.
 
Not: Bu tarif için avokadoların olgunlaşmışını bulmak ya da olgunlaştırmak gerekiyor. Eğer avokadoya parmaklarınızı bastırdığınızda üstünde iz kalıyorsa uygundur. Eğer elma gibiyse oda sıcaklığında hava almayacak şekilde limon elma gibi asidik bir meyveyle birlikte olgunlaşana kadar 3-7 gün saklayın. Her gün kontrol etmeyi unutmayın yoksa çürüyebilirler.
 
French onion
 
Malzemeler:
Kuru soğan 2 adet orta boy
Sarımsak 2 diş
Tereyağ 50 gr
Krema 50 gr
Süzme yoğurt  150 gr
Beyaz biber dilediğiniz kadar
Frenk soğan / taze soğan isteğe göre
Tuz dilediğiniz kadar
 
Tarif:
Soğanları ve sarımsakları dilediğiniz gibi doğrayın ve tereyağı ile kısık ateşte kavurun. İyice şeffaf hale gelince krema ile birlikte blender’da çekin. Oda sıcaklığına gelince yoğurda kaşık yardımıyla yedirin. Geri kalan malzemeleri tadına bakarak dilediğinizce ekleyin.
 
Romesco
 
Malzemeler:
Kırmızı tatlı biber 5 adet
Sarımsak 2 diş
Kavrulmuş ceviz 20 gr
Soyulmuş çiğ badem 20 gr
Domates salçası 20 gr
Kızarmış tost ekmeği 1 dilim
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
 
Tarif:
Kırmızı biberleri ocakta közleyin ve sıcakken bir kaseye alıp hava almayacak şekilde ağzını streç film ile kapatın, oda sıcaklığına gelince ağzını açın ve köz biberleri kolayca kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırın ve geri kalan bütün malzemeleri blender’da çekin.
 
Afiyet olsun.

ETİKETLER: LEZZETLİ SOSLAR , LEZZET , GURME , YEMEK , METROPOL