24 Ocak 2013

Sezonun en renkli besini II

YAZI: GİAN CARLO TALERİCO

Kışın kullanmayı en sevdiğim malzemelerden birinin balkabağı olduğunu daha önce belirtmiştim. Sadece reçelini değil, farklı bir tatlı olarak tartını da pişirmekten keyif alırım. Bu sebeple de bugün kolayca hazırlanacak bir balkabaklı tart tarifi vereceğim.

İhtiyaç duyulacak malzemeler, tart için; 250 gr. un, 200 gr. tereyağ, 100 gr. pudra şekeri, 1 tutam tuz, 2 yumurta sarısı; tart içi için ise 800 gr. balkabağı, 70 gr. şeker, 180 ml. krema, 2 yumurta, 1 çay kaşığı toz tarçın.
Hazırlanışına gelince... Tart hamurunu hazırlamak için önce unu ister bir kaba isterseniz tezgahınıza tepeleme dökün. Ortasına şeker ve önceden küp şeklinde doğrayıp oda sıcaklığına getirdiğiniz tereyağı ve 2 yumurta sarısı ekleyerek karıştırın. Hamur kıvamına geldiğinde strech film'e sarıp 20 dakika kadar buzdolabında beklemeye bırakın.

Bu sırada balkabaklarının kabuklarını soyup, çekirdeklerinden ayırarak küp küp doğrayın. Balkabaklarını fırın tepsisinin üzerine serdiğiniz alüminyum folyonun üzerine koyun. Alüminyum folyoyu balkabaklarını saracak şekilde kapatın. 45 dakika süreyle 180 derecelik fırında pişirin. Aman, fırından çıkardığınızda alüminyum folyoyu açarken buharına dikkat edin. Öncesinde çatalla delmenizi tavsiye ederim. Balkabaklarını eklediğiniz krema, yumurta, tarçın, şekeri de ekleyerek blender'dan geçirin.

Buzdolabına bıraktığınız hamuru çıkarıp, merdane ya da oklava yardımıyla açın. Tart kalıbına açtığınız hamuru yerleştirin. Çatalla hamuru bazı yerlerinden delmeyi ihma etmeyin. Balkabaklı karışımı tart kalıbına hamurun üzerine döküp, spatula yardımıyla düzeltin.

Üzerine de tarçın serptikten sonra 180 derece ateşte 30 dakika kadar pişirdiğiniz tartınızı soğuduktan sonra dondurma ve/veya akça ağaç şurubuyla servis edebilirsiniz.

Buon appetito!

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TART , BALKABAĞI , TARİF , ŞEF , REÇEL