Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Uluslararası sanat ve kültür festivali IST. Festival, bu yıl 3-5 Haziran tarihlerinde “Sanat ve Kültürde Estetiğin Değeri ve Deneyimlenmesi” temasıyla gerçekleştirilecek. Festivalin kurucularından Demet Müftüoğlu Eşeli ile festival’i konuştuk.
İlk kez düzenlendiği 2010 yılından bu yana aralarında Zaha Hadid, Tilda Swinton, Kirsten Dunst, Courtney Love, Ferzan Özpetek gibi sanat, müzik, moda, film, edebiyat, mimarlık alanlarındaki dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen yaratıcı isimlerini sanatseverlerle buluşturan IST. Festival, bu yıl da 3-5 Haziran tarihlerinde önemli isimleri ağırlayacak. Festival 3 gün boyunca herkese açık ve ücretsiz.
Bu seneki teması “Sanat ve Kültürde Estetiğin Değeri ve Deneyimlenmesi” olarak belirlenen festivalin amacı sanatçıları, eserlerini ve izleyicileri biraraya getirerek, sanat ve kültürde estetiğin önemini değerlendirmek ve farklı bakış açılarıyla beraber tartışmak. Güzellik ve zevk çerçevesinde yorumlanan ve felsefe sözlüğüne 18. yüzyılda giren “estetik” kelimesi bir tür objeyi, yargıyı, duruşu, deneyimi ve değeri ifade etmek için kullanılmanın yanı sıra aynı zamanda sanatın felsefesi olarak da anılıyor.
Festival altıncı yaşını kutlarken Demet Müftüoğlu Eşeli ile festival hakkında konuşuyoruz:
- IST. Festival sizin için neyi ifade ediyor?
3-5 Haziran tarihlerinde altıncı defa gerçekleştireceğimiz IST. Festival, ISTANBUL’74 çatısı altında oluşturmaya çalıştığımız uluslararası ve kültürlerarası diyaloğun çok önemli bir parçası. Amacımız, hem bu şehrin kültürel ruhunu ve zenginliğini dünyayla paylaşıp, sanat başkentleri arasındaki önemli yerini pekiştirmek hem de yurtdışında geçirdiğimiz süre boyunca şahit olduğumuz kültür-sanat adına yapılan iyi ve doğru işleri buraya taşımak. Her yıl, IST. Festival sayesinde farklı disiplinlerden çağımıza yön veren dünyaca ünlü sanatçıları, Türkiye’deki meslektaşları ve takipçileriyle buluşturarak, kültürlerarası bir diyalog ve anlamlı işbirlikleri yaratıyoruz. Bunu yaparken, İstanbul’un ‘dünya şehri’ profilini güçlendirmek, ve dünya çapında işbirliklerini desteklemek, IST. Festival’in en büyük hedeflerinden.
- Festival Medici ailesini hatırlatıyor, birbirinden farklı alanlarda çalışan insanlar burada buluşuyor ve yeni bir şeyler yaratıyor, bir çok farklı disiplinin burada buluşması ortaya ne gibi sonuçlar çıkarıyor sizce?
Festivalin sağladığı en değerli şeylerden biri kültürler arası diyalog yaratması ve katılan farklı disiplinlerden sanatçılar arasında doğan yaratıcı işbirlikleri. Katılımcılar birbirlerinden ilham alıyorlar. Paneller esnasında tartışılan bir konudaki fikirlerinin benzer veya tam tersi çok farklı olduğunu keşfedip, bundan esinlenerek ortak bir proje yaratan sanatçıların işleri, sanırım bu festivalle ilgili bizi en mutlu eden sonuçlardan. Terry Gilliam ile Tilda Swinton, Terence Koh ile Ryan McGinley bunun en güzel örneklerinden. Festival sayesinde, katılımcıların İstanbul ile bir bağ kurması ve İstanbul’un bir kültür şehri olarak bilinirliğinin artması da ayrıca önemli bir değer.
- Eminim festivalin ortaya çıkardığı sayısız unutulmaz an var ama sizin için unutulmaz, bir an’dan bahseder misiniz?
JR ilk defa 2015 yılında festival için İstanbul’a gelmişti ve şehrin atmosferinden çok etkilenerek, daha önce Cartagena, Shanghai ve Los Angeles’ta hayata geçirdiği “The Wrinkles of the City” projesini İstanbul sokaklarına taşıdı. Şehirlerin değişimine şahitlik eden yaşlı sakinlerinin resimlerini, şehrin stratejik noktalarındaki duvar ve binalarına taşıyan projenin İstanbul ayağının yapılması, festival anılarımız arasında bizi en mutlu edenler arasında.
- Bu senenin teması olan “Sanat ve Kültürde Estetiğin Değeri’’ başlığını göze alırsak sizin için estetik ne demek?
Güzelliğin algılanması ve yorumlanması...
- İnsanın estetik kaygısı olmasaydı bugün nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk?
Estetik, bir kaygıdan çok bir ihtiyaç aslında. Negatif bir kavram olmanın aksine, Schopenhauer’in de dediği gibi hayatın zorluklarından kaçmak için bir araç ve varlığıyla insanların hayatına değer katan bir kavram.
- Sizce estetik kavramından bahsederken işin içine daha çok bakılan obje, görsel veya sanat eseri mi giriyor yoksa bu nosyon daha çok kişilerle alakalı sübjektif bir kavram mı?
Güzellik objektif bir kavram, içinde ahenk ve simetri barındırması gerekiyor. Estetik ise güzelliğin kişiye göre yorumlanması. İnsan, doğada gördüğünü yaratıyor. Dolayısıyla estetik, tabiatta olan her şeyle alakalı...
- Bu senenin programı ve katılımcı detayları henüz açıklanmadı ancak Vogue okurlarına bu seneki festival hakkında verebileceğiniz herhangi bir ön bilgi var mı?
Bu yıl IST. Festival’de yine alanlarında çok başarılı ve değerli isimleri İstanbul’da ağırlayacağız. Bir kaç isim vermem gerekirse, Errol Morris, Parker Posey, Anton Corbijn, Silvia Venturini Fendi, Jean-Charles de Castelbajac ve José Parla kesinleşmiş katılımcılar arasında.