Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
"2050 yılına gelindiğinde okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacak." açıklamasını yapan araştırma verileri, herkesin plastik kirliliğine karşı payına düşeni yapmasının zamanının geldiğini gösteriyor.
Fotoğraf: Getty Images Türkiye
İçinde bulunduğumuz dönem konuşulmayan konuların konuşulmasına, insanın bir an için durup çevresine bakmasına ve doğa karşısında takındığı bencil tavrın sonuçlarını görebilmesine yol açtı. Artık daha açık konuşmalıyız, özellikle konu geleceğimizken.
Karamsar rakamlar duymaya hazır olun: WWF’in plastik kirliliği üzerine yaptığı araştırmanın verileri, her yıl 8 milyon ton plastiğin okyanuslara döküldüğünü gösteriyor. Bu bilginin somut sonuçları daha da korkutucu; her iki deniz kaplumbağasından biri halihazırda plastik yedi, deniz kuşlarının yüzde doksanının ise midesinde plastik var.
Plastik kirliliğine karşı değişimin parçası olmaya hazırsanız, işte sizin için derlediğimiz birkaç öneri.
İlk adım, alışkanlıklarımız bizi ihtiyacımız olandan daha fazlasına yönelttiğinde durup bir daha düşünmek. Yine WWF’in verileri, İngiltere’de her gün 7 milyon karton kahve bardağının çöpe atıldığını gösteriyor. Değişimin parçası olmak aslında yanınızda termos taşımak kadar kolay.
Üzerine düşünmediğimiz tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmenin zamanı geldi. İlk adım kendimize sorular sormak: Sabah evden çıkarken yanımıza termos almanın, alışveriş çantamızı yanımızda taşımanın ya da çantada devamlı bir su şişesi bulundurmanın ne zararı olabilir?
Fotoğraf: Getty Images Türkiye
Plastik yalnızca tek kullanımlık pipet ya da kahve bardaklarında değil. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, tek bir makine çamaşır yıkadığımızda 700.000 mikrofiber atık denizlere karışıyor. Güzellik ve bakım için kullandıklarımızın okyanusa verdiği zarar ise çok daha fazla: kağıt maskeler, ıslak mendiller, hijyenik pedler…
Geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılan şirketlere ve daha sürdürülebilir ürünlere şans verin. Listede son olarak kişisel bakım ürünlerindeki görünmeyen plastikleri hedef almak var. Alışveriş yaparken bakım ürünlerinin içeriğine bakmayı bir alışkanlık haline getirin; polietilen veya polipropilen içeren ürünleri bakım rutininden çıkarmak yalnızca çevreye değil, cildinize de faydalı.
Sakız, poşet çay, pullu elbiseler. Bu işi biraz daha ciddiye alıp bir adım daha öteye gidelim: Görünmez plastikler sandığınızdan çok daha fazla yerde. Belki pullu parti elbisenizden vazgeçmeye henüz hazır olmayabilirsiniz; ancak poşet çayları bırakmak için daha fazla beklemenize gerek yok.
Kişisel alışkanlıklarınızı değiştirdiyseniz ve ekosistemi korumak için daha aktif olmak istiyorsanız, bir hafta sonunuzu çevre temizliği yapan grupların düzenlediği etkinliğe ayırın. Plastik atıklarınızı organik atıklardan ayırmak ise gündelik hayatınızın bir parçası olsun.