30 Ocak 2012

Pekmezli armut tatlısının hikayesidir

YAZI: ARDA TÜRKMEN

Uzun zamandır Roka ofisteki Deniz söylenip duruyordu, "Bir armut tatlısı yap da yiyelim" diye. Ben de aldım armutları girdim mutfağa. Elimde klasik bir armut tatlısı yapmak için bütün malzemeler var ne de olsa.

 

Tüm geleneksel tariflerde dört armut, bir litre şarap ve içine tatlandırmak için farklı baharatlarla 45 dakika kadar pişiyor. Sonra o şarabın alkolü uçmuş haliyle soslanarak servis ediliyor.

 

İnat bu ya! Sürüden ayrılmam lazım diye düşünüp, içinde üzüm olsun da başka bir şey olsun diye pekmeze yöneldim. Sonuç mükemmel oldu. Hem rayihası daha yoğun hem tadı daha kıvamlı hem de sosu daha ağdalı ve mükemmel bir armut tatlısı.

 

Sunumunda da biraz farklılık yaptım tabii. Servis tabağının tabanına pişmaniye serip, armutları üzerine diktim. Rayihasını üzerine döküp Pando Amca'nın nefis kaymağından ekleyerek bitirdim.

 

Bugünlerde okuduğum bir kitapta diyor ki, "İyi bir şef göze, buruna ve damağa aynı ölçüde dikkat edecek şekilde pişirmelidir." Bu şekilde pişirmek için iyi bir şef olmaya gerek yok kanımca. Yemeyi sevmek ve onunla mutlu olmak yetiyor.

 

Benim gibi... :)

 

Armut tatlısı için:

4 adet iri boy armut

3 bardak pekmez

2 bardak su

1 defne yaprağı

4 adet karanfil

1 çubuk tarçın

 

 

 

Servis için:

Pişmaniye

Kaymak ya da dondurma

 

* Armutları sapı üzerinde kalacak şekilde soyun.

* Tabanlarını dik durabilecek şekilde kesin ve bir bıçakla göbeğindeki çekirdekleri çıkartın.

* Bıçağınızla armutların üzerine çok derin olmayan yatay çizikler atın.

* Ateşin üzerine bir tencere koyun. Pekmezi, suyu, defne yaprağını, karanfilleri ve tarçın çubuğunu içine atıp hafif kaynama noktasına kadar harlı ateşte pişirin.

* Ateş tencereyi tıkırdatmaya başlayınca armutları tencerenin içine dizin ve ateşin altını kısın.

* Tencerenin ağzını kapatıp 45 dakika kısık ateşte pişirin

* 45 dakika sonra tencerenin ağzını açın ve armutları kenara alın.

* Tencerenin altındaki ateşi harlandırın ve içindeki sıvı, sos kıvamına gelip köpükleninceye kadar kaynatın.

 

 

* Tabağın ortasına pişmaniyeyi yayın. Üzerine armutlarınızı koyun. Köpürttüğünüz sosu üzerine dökün ve kaymak ya da dondurmayla servis yapın.

 

 

- Arda Türkmen (Leblon)

 

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , ARMUT TATLISI