22 Mart 2013

Nişantaşı'nın en sevdiğim noktası

YAZI: MERT ŞERAN

İstanbul'da en sevdiğim noktalardan biri Nişantaşı, özellikle de baharda… Trafikte takılı kaldığım anlar dışında burada geçirdiğim her andan büyük bir keyif alıyorum. En sevdiğim noktaysa  tüm sokağa hakim olan konumu ile Nişantaşı Brasserie.  Kırmızı tentesi ile bir Nişantaşı klasiği olan Brasserie'yi bilmeyeniniz yoktur eminim ama hatırlamak isteyenler için Beymen'in giriş katında yer alıyor.



Saat 10:30'dan geceye kadar açık olan mekan, günün her saati Nişantaşı keyfini yaşamak isteyenlerin buluşma noktası. Çalışanlar, sanatçılar, öğrenciler, alışverişe gelenler,  Nişantaşı sakinleri… Sakince kahve içip kitap okumak, akşam şık bir yemek  ya da eğlenmek için buradalar. Bu nedenle ben de bugünkü yazımda zaman geçirmeyi çok sevdiğim mekanın menüsünden birer Brasserie klasiği olan iki tarif paylaşmak istiyorum sizlerle…

Afiyet olsun :)

Somon Tartare

4 kişilik

Malzemeler:

• 480gr taze somon
• 2 yumurta, 10 dakika haşlanmış
• 1 tbsp kapari çiçeği, sudan geçirilmiş ve kurulanmış
• 2 tbsp frenk soğanı, ince doğranmış
• 1 tbsp kırmızı soğan, ince doğranmış
• 1 tbsp maydanoz, ince doğranmış
• 4 tbsp ekşi krema
• 1 limon
• tost melba veya ince dilim kızarmış baget ekmeği

*Tbsp: Çorba kaşığı
 

Metod:

1) Taze somonu çok ufak küp şeklinde doğrayın ve bir orta boy bir kaba alın.
2) Haşlanmış yumurtanın sarısı ile beyazını ayırın. Rendenizin ince bıçak kısmı ile yumurtanın beyaz ve sarısını ayrı ayrı rendeleyin.
3) Yumurtanın beyazı ile doğramış olduğunuz sebze ve kapari çiçeklerini yumurtanın beyazını ezmeyecek şekilde karıştırın.
4) Yumurta sarısını da ekleyip tekrar harmanlayın
5) Tuz ve karabiberini kontrol edin.
6) Düz beyaz bir tabağın ortasına somon parçalarını daire şeklinde yerleştirin ve kaşık yardımı ile üzerini düzeltin.
7) Somonun etrafına yumurta karışımını düzgün biçimde yayın.
8) Somonun üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirin.
9) Biraz limon sıkın ve maldon tuz ilave edin.
10) Taze karabiberi değirmenden biraz somonun üzerine çekin.
11) Ekşi kremayı dilediğiniz kadar ve şekilde somonun üzerine koyup tost melba ile servis edin.

NOT: Tartare bence çok kişisel bir yemek. Tartare yaptığınız zaman proteini ne kadar küçük veya büyük keseceğiniz size kalmış.

Steak Tartare

 

4 kişilik

 

Malzemeler:

• 500gr taze bonfile
• 3 adet ançuez
• 1 tbsp soğan, brunoised
• 1 tbsp kağari çiçeği, sudan geçirilmiş ve kurulanmış
• 1 yumurta sarısı
• 2 tbsp maydanoz, ince kıyılmış
• 2 tsp Dijon hardal
• 1 tsp Worcestershire sos
• 2 tbsp sızma zeytinyağı
• ½ tsp taze çekilmiş karabiber
• Tabasco, ağız tadınıza gore
• Ketçap, ağız tadınıza gore
• Tost melba (hazır alabilirsiniz) veya ince dilim kızarmış baget ekmeği
• Patates kızartması (servis edilirken pişirikecek)
 

Metod:

1) Keskin bir bıçak ile eti doğrayabildiğiniz kadar küçük doğrayın.  Biraz zaman alacaktır ama kesinlikle mutfal robotu kullanamayın.
2) Ançuez, maydanoz, soğan ve kapari çiçeklerini çok ufak olacak şekilde kesin. Hepsi aynı boy olmalı.
3) Orta boy bir kasede yumurta sarısı, hardal , Worcestershire ve ketçabı  tel yardımı ile çırpın.
4) Yavaş yavaş zeytinyağını ilave ederek çırpın, sosun mayonez gibi kıvam aldığını görüceksiniz.
5) Karabiber ve Tabasco’yu ekleyin.
6) Doğradığınız eti karışıma ekleyin ve eliniz ile sıkmadan ve bastımadan, eti birbirine yapıştımadan, parça parça karışacak şekilde harmalayın. Tuz ve biber oranına bakın.
7) Tabaklara eşit şekilde paylaştırın ve kızarmış patates ve tost melba ile servis edin.

ETİKETLER: NİŞANTAŞI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , MERT ŞERAN , SOMON TARTARE , STEAK TARTARE , ŞEF