Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Uzman önerileriyle müzik ve kitap arşivinizi genişletmeye, yepyeni isimler keşfetmeye, yaşama dair ilham veren tavsiyelere hazır mısınız? Serimizin son konuğu Aksak olarak da tanıdığımız DJ Mehmet Koryürek.
Fotoğraf: Miguel Reveriego, Moda editörü: Konca Aykan
Günlerimiz, cevabı olmayan sorularla birlikte akıyor. Bahar ve yaz aylarında gitmeyi planladığımız festivaller, etkinlikler ve konserler birer birer iptal oluyor. Fakat her şeye rağmen bizi hareketlendiren müzikler, günün en beklenmedik anlarında içimizde sesini yükseltiyor, en sevdiğimiz sanatçıların o unutamadığımız konser sahneleri zihnimizde birden yüzeye çıkıp sisleri dağıtıyor, görüşümüzü netleştirip hayat motivasyonumuzu artırıyor.
Vogue Türkiye moda koordinatörü Merve Bayram, işte bu iyi hissetme halini sürdürecek serotonin artıran öneriler için işi bilenlere başvurdu. Bu yazı dizisinde, kültür-sanat ve eğlence sektörlerine yön verenlerin evde neler dinlediklerini, neler izleyip okuduklarını ve bu süreçte neler hissettiklerini bulacaksınız.
Bu aralar ciddi bir Spotify dinleyicisi oldum. Birtakım yeni projeler üretmek amacıyla evde çalışırken fon müziğimi Spotify’ın karşıma çıkardığı algoritmik listelere teslim ettim. Mudo Concept ve Lucca’nın Spotify’da paylaştığı listeler en çok dinlediklerim arasında yer alıyor.
Karantinamın ilk haftasında, günün yarısını televizyona ve haberlere kilitlenerek geçiriyordum. İkinci hafta bu işin böyle süremeyeceğini, pandeminin yarattığı belirsizliğin beklenenden daha uzun olacağını fark edip üretmeye devam etme kararı aldım. Bu sırada Homeland, The Blacklist, House of Cards gibi başlayıp da bitiremediğim dizilere geri döndüm. Hip hop kültürünün başlangıcını merak edenlere The Get Down’ı tavsiye ederim. Bir başka önerim ise Larry Brilliant’ın 2006 yılında pandemiyi tanımlamak ve yayılmasını önlemek üzerine yaptığı TED konuşması. Gönüllü karantinayla beraber bu tarz içerikleri daha çok tüketmeye başladım.
Bu sıralar özellikle yerli ve yabancı ekonomistlerin geleceğe dair teorilerine ilgi duyuyorum. Üç yıl önce alıp hâlâ kapağını açamadığım kitaplarımla flört durumundayız. Öncelik, en sevdiğim yazarlardan Murat Menteş’in Derde Deva Randevu 2 adlı kitabında. Yazarın Dublörün Dilemması ve Ruhi Mücerret kitaplarını da tavsiye ederim. Her biri Tarantino’nun yönetmesi gereken bir film senaryosu gibi.
Oceanvs Orientalis’in Sónar Istanbul 2020 performansı, MFÖ’nün Açıkhava’da verdiği ve Mazhar abinin “Biraz da konser repertuvarında olmayanlardan söyleyelim” dediği konserleri, Guy Gerber’in Sommer Klein’daki performansı, Spaniol’un Birdy Pera’daki performansı aklıma ilk gelenler.
Ben mutfakta vakit geçirmeyi zaten çok seviyordum. Bizim ailenin her ferdi damak tadına düşkün olduğundan hepimiz mutfak işlerine meraklıyız. Karantina dolayısıyla her öğün evde yendiği için mutfakta sürekli bir üretim söz konusu. Uzun süre dayanabilecek yiyecekleri tercih ediyoruz; ilikli kemik suyundan mercimek çorbasına, kırmızı soğan turşusundan yarı pişmiş kullanıma hazır kuru fasulyeye geniş bir yelpazemiz var. Daha gündelik olarak ise dengeli olmak kaydıyla kesip, biçip, karıştırıp, pişiriyoruz. Favorilerim pancake, ton balıklı salata ve sabahların vazgeçilmezi yulaflı smoothie.
Bazıları yanlış bilgiler içeren bir sürü salgın hikayesi duyuyorsunuz, işiniz yok (maalesef bizler performans verdikçe para kazanıyoruz ve şu an istesek de çalışamıyoruz) ve belirsizlikten doğan bir korku var. Önceliğimi, teyitli ve anlamlı bilgileri almaya verdim. Anlayabilmeye, önlem olarak neler yapılması gerektiğine odaklandım. Sürdürülebilir olmayan, borçlanma esaslı, doğayı hiçe sayan bir yaşam kültürü var arkamızda. Kendimizden başka kimseyi dinlemediğimiz, çıkara dayalı, “-mış gibi” yaşanan bir dünya. Bununla yüzleşmemiz lazım. Bunu yapabilmek için de önce kendine bakıyor insan. Kendimizden başlayarak tercihlerimizi gözden geçirmeli ve geçmiş hatalarımızdan ders almalıyız.