Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kalori hesabı içeriğe dikkat etmeden tek başına son derece yanlış yönlendirici olabiliyor. Benim şahsen şeker ama özellikle çikolata bağımlısı olarak geçirdiğim okul yıllarımda bütün gün hiçbir şey yemeyip bir kaç paket çikolatayla beslenerek kilo vermeye çalışmışlığım var.
Porsiyon kontrolüne vesile olması açısından kalori hesabının bir mantığı var ama daha önemlisi aldığınız enerjinin içeriği. Ne kadar temiz ve canlı enerji alırsanız kendinizi o kadar temiz ve canlı hissedersiniz. Yemek aslında bizim dış dünyayla kurduğumuz en özel ilişki, düşünün, dışarıdan içeriye neyi kabul ettiğinizi seçiyorsunuz. İçeriye ne girerse dışarıya yansıması da o oluyor. Çöp koyarsanız kendinizi çöp gibi hissetmeniz ve dışarıya da çöp gibi davranmanız nasıl kaçınılmazsa, kendinizi canlı ve temiz beslediğinizdeki yansıma da temiz ve canlı enerji şeklinde gerçekleşiyor. Sadece üzerindeki rakamlara bakarak seçme ihtimaliniz yüksek bir takım ?light? ürünlerin içeriğini bir okuyun, korku filmi gibi. Mısır şurubundan margarine, adını okumaya dilinizin dönmeyeceği çeşitli katkı maddeleri ve koruyuculara varan vücudunuzun tanımadığı birçok tartışmalı madde içeriyorlar.
Sadece rakamlara bakarak seçim yaptığınızda yine mesela içinde X gr. protein olduğu yazan, fabrikada üretim bantında paketlenmiş içerik bileşenleri şüpheli bir protein barla, doğal ortamında otlamış, antibiyotiksiz ilaçsız yetişmiş bir hayvandan gelen etin içeriğindeki X gr. proteini aynı kefeye koyabilirsiniz, ama bu ikisinin vücudunuz için işlevi aynı olabilir mi gerçekten? Yemeği bütünlüğünden çıkarıp parçalarına bölerek daha iyi anlayacağımız mantığının bir sonucu olarak ortaya çıkan insan icadı tekno-yemekler ve içerdikleri X gr. Protein, yağ, karbonhidrat, XYZ vitamin mineralleri değil ihtiyacınız olan, temiz, gerçek, ölçülü yemek.
Veggie burger deyince restoranlarda servis edilen seçenekler genellikle ekmek arası kızarmış peynirlerden oluşuyor. Onun yerine çeşitli baklagiller ve taze sebzeler içeren favori sebze burger tarifimi paylaşmak istiyorum. Tahıllı sandviç ekmeği yerine istediğiniz ekmeği kullanabilirsiniz, pita ekmeğiyle çok lezzetli oluyor. Ekmek kullanmak istemezseniz marul, göbek salata gibi yeşilliklere sarıp da yiyebilirsiniz. Sos olarak tarifteki tahin sos çok yakışıyor fakat damak zevkinize göre başka soslar deneyebilirsiniz. Avokado, domates, yeşillikleri de istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.
Afiyet olsun
Sebze burger -10 adet
1 kup kırmızı mercimek
2 kup su
2 kup pişmiş nohut (1 kup kuru)
1 ¼ kup bezelye
1 yemek kaşığı zeytinyağ
¾ kup doğranmış soğan
1 ¼ kup havuç
toz kimyon
toz kişniş
toz kırmızı biber
¾ kup maydanoz
1 limonun suyu
½ kup galeta unu ya da tercihen ev yapımı ekmek kırıntısı
tahıllı sandviç ekmeği-10 adet
marul ya da göbek salata
½ kg domates
1 avokado
Sos için
½ kup tahin
1/3 kup su
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı limon suyu
¼ çay kaşığı tuz
¼ kup taze soğan
1-Nohutları bir gece önceden ıslatın 8-12 saat kadar suda bekletin. Üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup, iyice yumuşayana kadar bir-bir buçuk saat kadar pişirin, fazla suyunu süzün. Konserve nohut da kullanabilirsiniz.
2-Mercimeğin üzerine suyu ekleyip iyice yumuşayıp şeklini kaybedene kadar, yaklaşık 20 dakika yapışmadan mümkün mertebe suyunu çektirecek kadar pişirin. Suyunuz mercimekler pişmeden biterse biraz su ekleyebilirsiniz. Mercimekleri ve nohutları orta boyu bir karıştırma kabına alın.
3-Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanları ekleyip soteleyin, havuçları ekleyip yumuşayana kadar sotelemeye devam edin, kimyon, kişniş ve bezelyeleri ekleyip bezelyeler de yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Nohut ve mercimekli karışıma ekleyin. Maydanoz, limon suyu ve toz karabiberi de ekleyip tüm karışımı robottan geçirin. İçine ekmek kırıntılarını da ekleyip tadına bakın, gerekiyorsa tuz ekleyin.
4-Burgerlere elinizle şekil verip buzdolabında en az 30 dakika kadar bekletin.
5-Tavanın altını kaplayacak kadar-yaklaşık 2-3 yemek kaşığı yağ ısıtıp her iki tarafı da altın rengi alana kadar, yaklaşık 3-4 dakika kızartın. Dağılmaması için tavayı çok doldurmayın.
6- Sarımsağı ezin, taze soğanları doğrayın.
7- Tahin, su, sarımsak, limon suyu ve tuzu iyice pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın, içine taze soğanları ekleyin
8- Yeşillik, domates, avokado, burger ve sosla sandviçlerinizi hazırlayabilirsiniz. İsteğe göre kırmızı soğan, turşu, farklı soslar ekleyebilirsiniz.
- İdil Şanal - USLA (Uluslararası Servis Lezzet Akademisi) Eğitmen Şef ve Holistik Sağlık Koçu