09 Ocak 2013

Gerçek İtalyan pizzası

YAZI: GİAN CARLO TALERİCO

Yeri gelmişken, pizzanın nasıl ortaya çıktığını duymuş muydunuz? Derler ki; eskiden ekmek yapımında fırının ısısını kontrol etmek için fırına önce bir parça hamur sürülürmüş. Fırın yeterli ısıya ulaştı mı diye bakmak için... İşte bu sürülen hamurdan zamanla bugün sadece İtalya'da değil dünya genelinde sevilen bir lezzet, pizza ortaya çıkmış.

Benim için pizza 'Margherita'dır. İngiltere Kraliçesi'ne ithafen hazırlanan İtalyan bayrağı renklerindeki bu pizza, peynirli, beyaz pizza olarak da bilinir. Basit görünür ancak lezzetlisini bulmak öyle kolay da değildir. Ne de olsa çok malzemeyle iyi bir lezzet yakalama şansınız daha fazla.

Size tavsiyem, iyisini bulunca gönül rahatlığıyla doyana dek yemeniz. Merak etmeyin, iyi bir pizzada az miktarda maya kullanılır; bu da ne kadar yerseniz yiyin mideniz masadan hafif kalkacak demektir. Unutmayın, ekmek, pizza, makarna söylendiği kadar şişmanlatıcı olsa obezite ilk önce İtalya'da sorun olurdu!

Meşhur Napoli pizzaları tadının büyük bülümünü pişirildiği ahşap fırınlardan alıyor. Ben evinizde ahşap bir fırın olmasını beklemiyorum. Elektrikli fırınlarda pişireceğiniz kolay bir tarifle de Napoli'deki pizzalara yakın bir lezzet yakalayacağınızdan kuşkunuz olmasın.

Malzamelerimiz: 250 ml. su; 12 gr. tuz; 5 gr. yaş maya; 450 gr. un.
Önce tuzu suyun içinde eritin. Daha sonra sırasıyla maya ve unu ekleyin. İyice yoğurun. Hamurunuz kıvama geldiğinde strech film ile kaplayın. Hamurunuzu iki katı olana kadar oda sıcaklığında ya da bir gece boyunca buzdolabında bekletin.

Ertesinde açtığınız hamuru tepsiye yerleştirip, üzerine az miktarda 225-250 derecelik fırında 15-25 dakika arasında (evet, tüm malzemeyi koymadan!) pişirin.




 

Şimdi pişen hamuru çıkartıp üzerine domates sos, mozarella peyniri ve fesleğen koyup bir kez daha fırına koyabilir, peynir eridiğinde servis edebilirsiniz.

Buon appetito!

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , LEZZETLİ , İTALYAN , PİZZA , ORJİNAL