15 Mart 2012

Geçmiş “pi” gününüz kutlu olsun

YAZI: ELİF YALIN

Matematikçiler ve bilim adamları, sonu olmayan bu sayıyı aynı zamanda Einstein'in doğumgünü olan her yıl Mart ayının 14'ünde çeşitli aktivitelerle ve bir dilim 'pie' (pay) eşliğinde kutluyorlar.!..!

24 sene önce, Larry Show isimli bir bilim adamının da çabasıyla, uluslararası bir kutlama günü olarak kabul gören Pi Day başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede birbirinden enteresan ve komik aktivitelerle kutlanıyor.

Kutlamaların bizi ilgilendiren tarafı, Amerikalıların milli tatlısı gibi görülen payın Pi Günü şenliklerinin neredeyse resmi yiyeceği olması.

Obama'nın kampanya ekibi tarafınan yönetilen Twitter hesabından dün Pi Günü kutlama mesajıyla birikte, bakın bu pay resmi post edildi.

 

Vişne ve frambuazlı pay

(Pay hamuru için)

2 ölçü un

1 çay kaşığı tuz

1 ölçü margarin

Yarım ölçü su

* Tüm malzemeleri karıştırarak hamur haline getiriyoruz. Elde ettiğimiz harcı ikiye bölerek streç filme sarıp 3-4 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.

(Payın içi)

1 kilo kadar vişne (çekirdeklerinden ayıklanmış ve süzülmüş)

350 gram kadar frambuaz

2 cup esmer şeker

¼ çay kaşığı toz tarçın

5 yemek kaşığı mısır nişastası

1 yemek kaşığı “crème de casis”

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı krema

* Fırınınızı 180 derecede ısıtın.

* Vişne, frambuaz, esmer şeker, tarçın, crème de casis ve mısır nişastasını bir kapta birleştirip, bir kenarda beklemeye alın.

* Dolaptan çıkardığınız pay hamurunu hafifçe unladığınız tezgahta merdane yardımıyla açın ve pay kalıbınızın altına yayın. Hamuru yapmadan kalıbı yağlamayı unutmayın.

* Vişneli karışımı hamurun içine yerleştirin.

* Tereyağını parça parça, nokta nokta yerleştirin.

* Hamurun digger kalan yarısını da açın ve pay karışımının üzerini kapatın.

* Kapak olan hamurun üzerine 4-5 adet çizik atarak, delik açın.

* Kremayla kapak hamurunu iyice fırçalayın ve esmer şekeri serpiştirin.

* Önceden ısıtılmış fırınınızda 80 dakika kadar pişirin.

* Hamur pembeleşip çıtır çıtır olmaya ve iç malzeme içinden fokurdayarak çıkmaya başladığında pay hazır demektir.

* Fırından çıkartın ve 1-2 saat kadar soğumaya bırakın.

* Vanilyalı bir top dondurma veya çırpılmış bir kaşık kremayla beraber afiyetle yeyin.

Geçmiş “pi” gününüz kutlu olsun.

 

 

- Elif Yalın (Mangerie ve Delicatessen)

 

 

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , Pİ GÜNÜ , PAY , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , VİŞNE , FRAMBUAZ