25 Nisan 2012

Dondurmalı profiterol

YAZI: ŞEMSA DENİZSEL

Profiterol diyince akla hemen, içleri pastacı kremasıyla doldurulmuş top top hamurlar,  üstüne çikolata sosu gelir. Benim içinse profiterol aslında öncelikle hamurudur. “Choux pastry” olarak geçen, hem tuzlu hem tatlı pek çok lezzete baz teşkil edebilecek, o çok kullanışlı hamuru. Pek çok yerde ve durumda hamur önceden pişirilip, doldurulduğu için, yumuşamış anlamsız bir zarfa dönüşür. Halbuki hamur hafiften ılık olsa, hafiften de kıtır, içine her ne konacaksa son dakikada doldurulsa ve öylece sunulsa, bambaşka bir dokuyla karşılaşılır damağımız. Hamurun ılık kıtırlığına dondurma, ama kaymaklı, ya da vanilyalı eklenir. Bir de üstüne bitter Belçika çikolatasından ılık-sıcak bir sos eklenirse, bence o zaman profiterol profiterol olur.



PROFİTEROL

75 ml. Süt

75 ml. Su
30 ml. Krema
½ tsp Tuz
70 gr. Tereyağı
85 gr. Un
3 ad. Yumurta, hafifçe çırpılmış

• Süt, su, krema, tuz ve tereyağı kalın tabanlı bir tencereye koyun ve altını açın. › tereyağı erisin, karışım ısınsın.

• Unu eleyin.
• Tereyağ eriyince altını açın ve fokur fokur kaynatın.
• Fokurdayınca, unun hepsini birden içine boca edin ve tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırın.
• Pütürsüz, kalın bir bulamaç olup, tencerenin kenarlarını bırakmaya başlayıncaya kadar ateşin üstünde karıştırmaya devam edin.
• Mermer tezgaha ya da diğer bir kaba alıp 5 dakika kadar soğutun.
• Sonra çırpmak için bir kaba alın ve düşük hızda çırparken, 4 seferde yumurtaları ekleyin. ›Yumurtayı eklerken düşük hızda, aralarda 10 saniyeliğine yüksek hızda çırpın. › yumurtaların hepsini eklemek gerekmeyebilir.
• Hamuru kendini toplaması için biraz bekletin. Ve sıkma torbasıyla istediğiniz büyüklükte fırın kağıdı üzerine sıkın. › Pişerken de kabaracağını unutmayın.
• 200 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
• Çıkınca 20 – 30 dakika bekleyin. Sonra içine dondurma koyun ve sıcak çikolata sosuyla servis edin.

ÇİKOLATA SOS -GANACHE


400 gr. Bitter Çikolata
500 gr. Çiğ Krema

• Çikolataları olabildiğince ince doğrayın.

• Kremayı ateşte ısıtın.
• Tam kaynamadan önce ateşten alın, ve kıyılmış çikolataları içine atın.
• 1 dakika kadar karıştırmayın. Sonra bir tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırarak, çikolatayı eritin.


- Şemsa Denizsel (Kantin)
www.kulaktandolmatarifler.com
 

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , ÇİKOLATA , PROFİTEROL , LEZİZ , TAZE , LEZZETLİ