23 Ocak 2015

Babette's Feast

YAZI: ESRA DANDİN

 
Babette's Feast (Babette'in Yemek Şöleni) 1987 tarihli Gabriel Axel tarafından yönetilmiş bir Danimarka filmi. Film, iki yaşlı dindar kız kardeşin yanına gelen, Fransız kökenli aşçı hizmetçi Babette'in, kardeşler ve köy halkı için hazırladığı akşam yemeğini konu alıyor. Dostlar ve aileyle paylaşılan yemek yeme ritüelinin hiçbir şeye benzemediğine kanaat getirilen filmde, yemekler de sunumlar da, yanında sunulan içkiler de eşsiz. 
 
 
Babette's Feast Filminden
 
 
 
Filmdeki, Seven-Course menü sırasıyla,
 
"Potage à la Tortue" (green turtle soup served with Amontillado sherry )
 
Babette's Feast Filminden
 
"Blinis Demidoff" (buckwheat cakes with caviar and sour cream served with Veuve Cliquot champagne)
 
Babette's Feast Filminden
 
 
"Cailles en Sarcophage" (quail in puff pastry shell with foie gras and truffle sauce served with Clos de Vougeot Pinot Noir;an endive salad )
 
Babette's Feast Filminden
 
 
Assorted cheeses and fruits served with sauterne
 
 
 
 
"Savarin au Rhum avec des Figues et Fruit Glacée" (rum bundt cake with figs and candied cherries served with champagne )
 
Babette's Feast Filminden
 
Babette's Feast'te de tatlı olarak sunulan Kugelhopf; Gugelhupf, Guglhupf veya Gugelhopf olarak da bilinen, menşei Almanya, Avusturya, İsviçre olan; maya, kuru üzüm, badem ve rom ya da brandy eklenerek yapılan, bir çeşit Bundt kek. Ben sizinle karamelize elmalı, üzümlü bir Kugelhopf tarifi paylaşıyorum.
 
Karamelize Elmalı Kugelhopf
 
Malzemeler;
 
Kek için;
200 ml süt
85 gr şeker
85 gr tuzsuz tereyağ (yumuşamış)
400 gr un
3 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
2 portakalın kabuğu (zest)
10 gr instant maya
2 büyük yumurta
2 haşlanmış elmanın rendesi
75 gr kuru üzüm (bir gün Calvadosda bekletilmiş)
 
Karamelize elmalar için;
120 gr tereyağ
8 yemek kaşığı elma brandisi (Calvados)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya özütü
240 gr bal
5 elma (küp küp doğranmış)
 
Karamelize elmalı, üzümlü bir Kugelhopf 
 
Yapılışı;
 
Kek için;
Kek kalıbını erimiş tereyağıyla yağlayıp unlayın. Bir kabın içine un, şeker, tarçın, tuz, maya, portakal kabuğunu koyup ortasına bir delik açarak sütü ilave edin. Yoğurulan homojen hamura, tereyağ ve yumurtaları ekleyin. Bütün malzemelere karışıp bir bütün homojen bir karışım elde ettiğinizde üzüm ve elmaları ekleyin. Unladığınız kalıba karışımı döküp, üzerini streç folyoyla kapatın. Oda sıcaklığında 1 saat kadar kabarmasını bekleyin. Süre dolduktan sonra önceden ısıttığınız 190 derecelik fırında keki 30-35 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız kek bir şiş batırıp içinin pişip pişmediğini kontrol edin, ılık haldeyken Calvados ile ıslatıp, keki nemlendirin.
 
Karamelize elmalar için;
Bir tavada tereyağını eritip kalan malzemeleri ekleyin. Karışım yoğun bir kıvama gelip, elmalar yumuşamaya başladığında ocaktan alın, kalıptan çıkardığınız kekin üzerine dökün ve servis edin. 
 
Afiyet olsun. 
 
 
 

ETİKETLER: VOGUE GURME , GURMEBLOG , DANDİN BAKERY , BABETTE'S FEAST , TARİF